183 euro extra

Frans zorgpersoneel krijgt 'historische' salarisverhoging

14 juli 2020 00:58 Aangepast: 14 juli 2020 08:06
Franse artsen en verpleegkundigen demonstreerden de afgelopen maand veel. Beeld © AFP

Na weken van onderhandelingen zijn de Franse vakbonden en regering eruit: er komt een 'historische' salarisverhoging voor zorgpersoneel in het land. Gemiddeld krijgt iedere medewerker straks elke maand 183 euro extra bijgeschreven.

De regeling kost de Franse regering 8 miljard euro. "Een historisch moment voor ons zorgstelsel", zegt de kersverse Franse minister-president Jean Castex. Hij werd begin deze maand aangesteld nadat zijn voorganger, Edouard Philippe, opstapte.

'Helden van de zorg'

Frans zorgpersoneel ging de afgelopen weken massaal de straat op. Zij werden tijdens de coronacrisis neergezet als 'helden van de zorg' maar vonden dat er niet genoeg financiële waardering voor hun werk was. "Helden met een minimumloon", scandeerden de medewerkers tijdens demonstraties.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelfs coronavirus kan oudste huisarts (98) van Frankrijk niet stoppen

Premier Castex geeft hen nu gelijk. "Dit is in de eerste plaats een erkenning voor al het harde werk dat de medewerkers in de frontlinie hebben uitgevoerd tijdens deze pandemie", vertelde hij.

De Franse president Emmanuel Macron twitterde dat de salarisverhoging een tegemoetkoming is voor 'eenieder die zoveel heeft gegeven tijdens deze crisis'.

Frankrijk is zwaar getroffen door het coronavirus. Meer dan 30.000 mensen kwamen om door de gevolgen van het virus en meer dan 200.000 Fransen raakten besmet.

Salarisverhoging

De salarisverhoging komt vooral verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel ten goede. Ook dokters die alleen in de publieke ziekenhuizen werken kunnen een graantje meepikken. Gemiddeld verdienen medewerkers straks elke maand 183 euro extra.

De maatregel is één dag voor Frankrijks belangrijkste nationale feestdag bekendgemaakt. Op 14 juli wordt ieder jaar het begin van de Franse Revolutie herdacht. Grote evenementen zijn er dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet georganiseerd, maar inwoners van het land staan stil bij al het werk dat essentiële medewerkers hebben verzet.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Passagiers zonder mondkapje slaan Franse chauffeur hersendood

Frankrijk is niet het enige Europese land waar de afgelopen maanden discussie ontstond over de lonen van zorgpersoneel. In België keerden zorgmedewerkers de premier de rug toe vanwege de slechte behandeling. Zij voelen zich ondergewaardeerd en onderbetaald. Ook in Nederland zijn verpleegkundigen ontevreden over het salaris dat zij krijgen. Een deel dreigt zelfs op te stappen.

In Nederland

Alle oppositiepartijen vinden dat het zorgpersoneel na de coronacrisis beter moet worden betaald, maar het kabinet en de regeringspartijen willen daar niet aan. Daarom kregen moties van met name de SP en PvdA onvoldoende steun en zit een salarisverhoging er voorlopig niet in. Wel kreeg het zorgpersoneel een eenmalige bonus van 1000 euro. 

1000 euro voor coronapersoneel: 'Liever iets structureels'

Zorgmedewerkers die hard moesten werken tijdens de coronacrisis krijgen eenmalig een bonus van 1000 euro netto. Daar zijn ze natuurlijk blij mee, al hadden sommigen liever een structurele waardering gezien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore