Op laatste moment

Executie Amerikaanse moordenaar tóch geblokkeerd door rechtbank

13 juli 2020 17:55 Aangepast: 13 juli 2020 17:58
Daniel Lewis Lee zou vandaag worden geëxecuteerd. Beeld © ANP

De Amerikaanse rechtbank heeft op het laatste moment de executie van de ter dood veroordeelde moordenaar Daniel Lewis Lee tóch geblokkeerd. Vandaag zou voor het eerst sinds 2003 een federaal doodsvonnis worden voltrokken.

De rechter vindt dat er toch meer tijd nodig is om klachten tegen de dodelijke injecties te behandelen. Daarom is de executie van Lee voor nu uitgesteld. Ook drie andere executies zijn uitgesteld. 

Nabestaanden tegen executie

Lee werd ter dood veroordeeld voor de moord op een gezin in 1996. Bij de gruwelijke moord werd het gezin van twee ouders en een achtjarig meisje gemarteld. Hun lichamen werden in een meer gedumpt.

De familie van de slachtoffers hadden ook geprobeerd om de executie uit te stellen. Ze waren bang dat ze bij het bijwonen van de executie besmet zouden raken met het coronavirus. Eerder wees de rechtbank dit verzoek af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Executie Amerikaanse moordenaar: eerste federale doodsvonnis in 17 jaar

De executie op Lee zou de eerste executie zijn onder uitvoering van de regering van Trump. De president is voorstander van de doodstraf en wilde de executies vanaf vandaag weer hervatten. Onder president Obama die de doodstraf 'zeer verontrustend' noemde, is er geen enkele federale gevangene geëxecuteerd.

Zelden doodsvonnis uitgevoerd

In ongeveer de helft van de Amerikaanse staten kan de doodstraf worden opgelegd, maar in een groot deel van die staten worden executies al jaren niet meer uitgevoerd. Ook de federale rechtbank kan criminelen ter dood veroordelen. Dat gebeurt bij zaken van een landelijk belang of zaken waar meerdere staten bij betrokken zijn. 

Het gebeurt maar zelden dat de federale overheid een doodsvonnis uitvoert. Sinds 1988 is dat slechts drie keer gebeurd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore