Zoals verwacht

Santokhi wordt nieuwe president Suriname, Brunswijk gekozen tot vicepresident

13 juli 2020 17:03 Aangepast: 13 juli 2020 18:05
Nieuwe president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk op de achtergrond. Beeld © ANP

Het parlement van Suriname heeft een president en vicepresident gekozen. Chan Santokhi zal de omstreden Desi Bouterse opvolgen als president. Oud-rebellenleider en kersverse parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk is gekozen tot vicepresident.

De uitslag voor beide kandidaten is geen verrassing. Zij waren namelijk de enige kandidaten. De grootste oppositiepartij, de NDP van Desi Bouterse, had de afgelopen dagen al duidelijk gemaakt dat zij geen kandidaten voor zou stellen.

Veroordeeld wegens drugshandel

Santokhi is sinds de verkiezingen in mei al de grootste in het parlement. De VHP, de partij van Santokhi, werd op dat moment de grootste partij met 20 van de 51 parlementszetels. 

De VHP vormt een coalitie met de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) van oud-guerrillaleider Ronnie Brunswijk en twee kleinere partijen. Brunswijk werd vorige week al gekozen tot voorzitter van het parlement, nu hij is gekozen als vicepresident zal hij deze taak naast zich neerleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorzitter Surinaams parlement Ronnie Brunswijk test positief op corona, presidentsverkiezing in het nauw

Er kwam kritiek op het kandidaatschap van Brunswijk vanuit de Surinaamse gemeenschap. Hij werd net zoals Bouterse in Nederland veroordeeld wegens drugshandel. 

Lijfwacht

Ook was hij in de jaren 80 lijfwacht van Desi Bouterse. Maar hij nam ontslag en vocht in de Binnenlandse Oorlog tegen het regime van Bouterse. Brunswijk was toen leider van rebellenbeweging Junglecommando. 

De nieuwe president zal op donderdag worden ingehuldigd op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore