Racismedebat

Washington Redskins past 'kwetsende' clubnaam aan na groeiende kritiek

13 juli 2020 09:39 Aangepast: 13 juli 2020 10:25
Beeld © AP

De American footballclub Washington Redskins moet op zoek naar een andere clubnaam. De naam Redskins, roodhuiden, is een verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Onder toenemende druk van de belangrijkste sponsoren en in het licht van het huidige racismedebat in de Verenigde Staten, heeft de club nu besloten om de 87 jaar oude teamnaam te herzien.

Al tientallen jaren is er protest tegen de naam Redskins. De combinatie van de naam met het logo, een indiaan met veren in zijn haar, leidde tot veel kritiek. Toenmalig president Barack Obama stelde in 2013 al dat het begrijpelijk was dat mensen zich door de combinatie van logo en clubnaam beledigd voelden. 

Maar de baas van de Redskins, Dan Snyder, wilde van geen wijken weten. De naam Redskins was volgens hem liefkozend bedoeld en in 2018 liet hij nog weten de naam van de club nooit te zullen veranderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook honkbalclub Cleveland Indians denkt aan andere naam

Sponsoren dreigen af te haken

Nu is Snyder toch overstag gegaan, mede vanwege de druk van sponsoren. De discussie over het wijzigen van de clubnaam kwam in een stroomversnelling nadat hoofdsponsor FedEx, tevens naamgever van het stadion, de club verzocht om afstand te doen van de naam. Als dat niet zou gebeuren zou FedEx niet langer voor het stadion willen betalen. 

FedEx is hoofdsponsor en naamgever van het stadion FedEx is hoofdsponsor en naamgever van het stadion

Ook andere sponsoren zetten de club onder druk. Nike wilde alle merchandise-items uit de onlineshop halen als de Redskins hun naam niet zouden aanpassen. Pepsi en de Bank of America dreigden ook met een boycot.

Voor de Washington Redskins, het waardevolste sportteam in de VS met een geschatte waarde van 1,4 miljard dollar, stond er daarmee veel op het spel. Zelfs de burgemeester van Washington liet weten dat er met deze clubnaam mogelijk geen toestemming zou worden gegeven om een nieuw stadion te bouwen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sponsor vraagt Washington Redskins om naam te veranderen

'Op zoek naar een oplossing'

Vorige week liet Snyder, samen met het bestuur en coach Dan Rivera, weten dat ze over de naam in gesprek zouden gaan met de sponsoren, de American footballbond en de lokale gemeenschap. Hij stelde in een verklaring trots te zijn op de club en dat te willen blijven. 

In de zoektocht naar een oplossing, heeft de club nu besloten de naam te herzien. 

Burgemeester Bowser en Snyder, rechts, stonden lang tegenover elkaar Burgemeester Bowser en Snyder, rechts, stonden lang tegenover elkaar

Washington Breadsticks

Snyder en coach Rivera zouden al hebben gesproken over nieuwe namen voor de club. Naar verwachting wordt later pas bekendgemaakt hoe de club voortaan zal gaan heten. Op een oproep van sportcommentator Mark Clay op Twitter bleek dat de 'fans' ook nog wel ideeën hebben. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore