Andrzesj Duda

Spannende verkiezingen Polen nipt gewonnen door zittende president

13 juli 2020 09:10 Aangepast: 13 juli 2020 10:22
De Poolse president Andrzej Duda. Beeld © EPA

De Poolse president Andrzesj Duda heeft de presidentsverkiezingen nipt gewonnen. De conservatieve Duda kreeg ruim 51 procent van de stemmen, zijn liberale tegenstander bijna 49 procent.

Duda had de eerste ronde van de presidentsverkiezingen eind juni ruim gewonnen, maar nu voelde hij de hete adem van de burgmeester van Warschau, Rafal Trzaskowski, in zijn nek.

Hoogste opkomst 

Dat het spannend zou worden, voelde iedereen aan. De opkomst was de hoogste ooit sinds de afschaffing van het communisme: 68,2 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poolse president wil adoptie door homostellen verbieden

De vrees is dat de conservatieve Duda de rechten van homoseksuelen en het recht op abortus nog verder gaat inperken. Ook zal hij mogelijk nog meer controversiële hervormingen in het rechtssysteem doorvoeren. 

Onrechtmatigheden

Het Burgerplatform, de partij van zijn tegenstander Trzaskowski, zegt tegen persbureau Reuters dat het bezig is informatie te verzamelen over onrechtmatigheden rond de stembusgang. Zo zouden Polen die in het buitenland wonen de benodigde formulieren te laat hebben ontvangen, waardoor ze niet konden stemmen.

David (18) vecht in Polen tegen homohaat: 'Je loopt hier zo klappen op'

Bij de Poolse verkiezingen werd homohaat tot een thema gemaakt. Presidentskandidaten verzetten zich tegen de (niet bestaande) lhbt-ideologie. Het politieke standpunt wakkert de homohaat aan. Dat merkt ook David, vertelde hij eerder aan RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore