Trekpleister wordt moskee

Paus spreekt zich uit over Hagia Sophia: 'Ik ben erg bedroefd'

12 juli 2020 15:26 Aangepast: 12 juli 2020 22:14

Paus Franciscus heeft zijn stilte rond de Hagia Sophia doorbroken. Hij laat weten verdrietig te zijn over de Turkse beslissing het museum weer in een moskee te veranderen.

Franciscus deed dit vanmorgen tijdens de zondagsmis in Rome. "Mijn gedachten gaan uit naar Istanbul, ik denk aan de Hagia Sophia en ik ben erg bedroefd." De paus had zich voorheen nog uitgesproken over de beslissing van de Turkse rechtbank om van de toeristenstrekpleister weer een moskee te maken. Voor het christendom is de Hagia Sophia ook een belangrijk gebouw, het werd in de zesde eeuw namelijk gebouwd als kathedraal.

Seculier gebouw

De Hagia Sophia is al meerdere keren van functie veranderd. In de 14de eeuw werd het al van kathedraal naar moskee getransformeerd. In 1934 draaide Mustafa Kemal Atatürk dat gedeeltelijk weer terug door er een museum van te maken, en dus toegankelijk voor alle geloven.

President Erdogan stuurde er sinds een jaar aan om het gebouw weer in een moskee te veranderen. Dit kreeg met name bij zijn conservatieve achterban veel steun. En afgelopen vrijdag kreeg hij zijn zin. De Turkse rechtbank gaf groen licht om het Unesco werelderfgoed weer in een moskee te transformeren.

Dit zal onder andere betekenen dat christelijke symbolen moeten verdwijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erdogan krijgt zijn zin: Hagia Sophia wordt weer moskee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore