Vijandig doelwit

Iran: passagiersvliegtuig neergehaald door menselijke fout

12 juli 2020 13:03 Aangepast: 12 juli 2020 13:11
Onderzoek op de plek van de ramp. Beeld © Wana News Agency

Iran zegt dat een menselijke fout heeft geleid tot de ramp waarbij een passagiersvliegtuig werd neergeschoten. Bij het ongeluk op 8 januari kwamen alle 176 mensen om het leven die aan boord waren van het toestel van Ukraine International Airlines.

De Iraanse luchtverdediging schoot het toestel kort na het opstijgen bij de hoofdstad Teheran met twee raketten uit de lucht. Het passagiersvliegtuig zou zijn aangezien voor een kruisraket.

Vijandig doelwit

"Er is een fout opgetreden als gevolg van een menselijke fout bij het volgen van de procedure", zegt de burgerluchtvaartautoriteit in een rapport. Een luchtverdedigingseenheid was 'vergeten' om radarinstellingen aan te passen. Daardoor kon het burgertoestel worden aangezien voor een vijandig doelwit. Er zou volgens het rapport zonder toestemming van hogerhand het vuur zijn geopend.

Iran had kort voor het neerhalen van het toestel raketaanvallen uitgevoerd op Amerikaanse doelen in buurland Irak. Die waren bedoeld om de dood te vergelden van generaal Qasem Soleimani, een van de machtigste mannen in Iran. De VS hadden hem in Bagdad met een drone-aanval om het leven gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omgekomen bij bombardement VS: wie was generaal Qassem Soleimani?

Vliegramp Iran: explosie in de lucht zichtbaar

Onder meer deze amateurbeelden gemaakt op het moment van de crash maken dat duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore