Geen ogen en tong

Mysterieuze dood jonge Russen lijkt na 60 jaar opgelost, of toch niet?

11 juli 2020 21:27 Aangepast: 11 juli 2020 21:30
Beeld © Dyatlov-stichting

Was het buitenaards ingrijpen, een rituele moord, geheime rakettest of nucleaire proef? Nee, zeggen de Russische autoriteiten. De tragedie op de Djatlovpas die negen langlaufers in 1959 het leven kostte, is een stuk minder mysterieus volgens een officieel onderzoek dat nu is afgerond.

RTL Nieuws-correspondent Martijn Smiers maakte in 2019 een documentaire over de verdwijning. Hij sprak met mensen die de Dyatlov-groep hebben gekend. Zij deden jarenlang zelf onderzoek en hadden niet veel vertrouwen in het toen net heropende onderzoek van justitie.

Geen ogen en tong

De verwondingen waarmee de overleden jongeren werden gevonden waren gruwelijk. Gebroken ribben, een schedelbreuk, bij twee hikers ontbraken hun de ogen en eentje miste haar tong. Ook bleken kledingstukken van twee slachtoffers radioactief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het grootste mysterie van Rusland: negen jonge hikers sterven bizarre dood in de wildernis

De conclusie die de Russische onderzoekers nu trekken? Een lawine is de doodsoorzaak. En daarmee moet de discussie voor eens en voor altijd gesloten zijn. Nabestaanden lieten meteen weten ook deze laatste versie niet te geloven.

De officiële conclusie:

De jonge Russen hebben hun tenten opengesneden en zijn die gehaast verlaten, om 50 meter verderop onder een overhangende rots dekking te zoeken tegen een schuivende sneeuwmassa. Door het slechte zicht konden ze daarna de weg naar hun bivak niet terugvinden en vroren bij een temperatuur van 40 graden onder 0 dood.

"Het was een heroïsche strijd. Er heerste geen paniek, maar onder die omstandigheden hadden ze geen schijn van kans", zei officier van justitie Andrej Koerjakov vandaag tegen persbureau RIA Novosti.

Kijk hieronder de documentaire uit 2019 terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 Dyatlov-theorieën die de documentaire niet haalden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore