Onderzoek Mueller

Trump scheldt straf kwijt van vriend die getuigen beïnvloedde

11 juli 2020 08:48 Aangepast: 11 juli 2020 19:20
Roger Stone en zijn vrouw. Beeld © AP

De Amerikaanse president Trump heeft ervoor gezorgd dat zijn vriend Roger Stone niet de cel in hoeft. Stone werd veroordeeld voor liegen tegen het Congres en het beïnvloeden van getuigen in het Ruslandonderzoek.

De stap van Trump komt slechts een paar dagen voordat Stone zich zou moeten melden bij de gevangenis. Hij zou een straf van 3 jaar en 4 maanden moeten uitzitten. Stone is één van de veroordeelden na het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

40 maanden cel voor Trump-fluisteraar Roger Stone

"Roger Stone heeft al veel geleden", zei een woordvoerder van het Witte Huis. "Hij werd heel oneerlijk behandeld, zoals vele anderen in dit geval. Roger Stone is nu een vrij man!"

'Russische hoax'

Volgens het Witte Huis is Stone 'het slachtoffer van de Russische hoax die links en zijn bondgenoten in de media jarenlang hebben voortgezet in een poging het presidentschap van Trump te ondermijnen'.

Stone werd in november schuldig bevonden aan liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het beïnvloeden van getuigen. Trump heeft zijn straf kwijtgescholden, maar niet de veroordeling. Dat kan hij alleen doen als hij gratie verleent.

Trump liet in de loop van zaterdag van zich horen. Op Twitter noemde hij Stone het slachtoffer van een 'illegale heksenjacht die nooit had mogen plaatsvinden'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore