Meer dan 100 verklaringen

Instagrampagina brengt Egyptisch #MeToo-schandaal aan het licht

11 juli 2020 14:14
Ahmed Bassem Zaki op een door de politie verspreide foto.

Een 21-jarige man die wordt verdacht van ontucht en seksueel misbruik is in Egypte op een wel heel bijzondere manier opgespoord. Zijn slachtoffers meldden zich één voor één op een Instagrampagina waar ze hun beschuldigingen tegen Ahmed Bassem Zaki kwijt konden. Zijn arrestatie is een overwinning voor de meer dan honderd vrouwen die zeggen dat ze door hem zijn misbruikt.

"Ik stortte in en begon te huilen. Hij stak zijn hand in mijn broek. Ik bleef nee zeggen en probeerde los te komen, maar het lukte niet", verklaart een meisje in haar bericht op de Instagrampagina. Ze is op dat moment het zevende slachtoffer dat uitkomt voor wat haar is overkomen. 

Net als meer dan honderd andere vrouwen doet ze haar verhaal anoniem. Het jongste slachtoffer is 13 jaar. Veel van hen komen ook met bewijs. Door middel van WhatsApp-gesprekken en geluidsopnames laten ze zien hoe de verdachte hen intimideerde en chanteerde. Op Instagram worden ze liefdevol gesteund door duizenden mensen.

Seksueel roofdier 

"Wie is Ahmed Bassem Zaki? Een seksueel roofdier", staat in het eerste bericht op de pagina. "In 2018 meldde een studente zich op een Facebookpagina van de Amerikaanse Universiteit in Caïro. Ze beweerde dat Ahmed haar en twee van haar vriendinnen lastigviel." Op dat moment studeerde hij aan de prestigieuze universiteit.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Meer dan vijftig andere meisjes zouden hetzelfde hebben meegemaakt. De universiteit deed niets en het werd stil rondom de zaak. Ahmed wisselde van universiteit en verhuisde naar Spanje. Later werd het bericht van de studente, samen met alle andere beschuldigingen, van de Facebookpagina verwijderd.

Heft in eigen hand

Een andere vrouw was het beu en vond een anonieme plek waar slachtoffers hun verhaal kwijt kunnen. "Elke keer als meisjes actie probeerden te ondernemen, werd hen het zwijgen opgelegd", reageert ze op Instagram op de vraag waarom ze de pagina nu pas heeft opgezet. "Ik wilde het heft in eigen hand nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pikante gesprekken met vrouwen betekenen einde Afrika Cup voor Egyptenaar

Dat slachtoffers van seksueel misbruik in Egypte zich ongehoord voelen, is niet nieuw. Al in 2003 bleek uit onderzoek van de Verenigde Naties dat negen van de tien Egyptische vrouwen slachtoffer zijn geweest van seksuele intimidatie. Sinds 2014 wordt seksuele intimidatie als strafbaar feit gezien, maar volgens activisten is het moeilijk te bewijzen.  

'Wetgeving schiet tekort'

"In de zaak van deze verkrachter, die door veel meisjes wordt beschuldigd, moeten we niet vergeten dat de Egyptische wetgeving tekortschiet om de privacy van slachtoffers te beschermen", tweet de bekende Egyptische feministe Mozn Hassan, naar aanleiding van de zaak. 

"Seksueel misbruik is een gigantisch probleem in Egypte", vertelt ook Midden-Oosten correspondent Olaf Koens. "Egypte is één van de weinige landen waar je het ook als buitenstaander ziet. Zelfs in het openbaar vervoer van Caïro worden vrouwen continu lastiggevallen."

Bang om taxi te nemen

"Sommige vrouwen zijn zelfs te bang om een taxi te nemen. Nergens in de regio heb ik het zo heftig en sterk gezien als in Egypte, en met name Caïro. Aangiftes worden vaak niet serieus genomen", vervolgt Koens.

Drukte in de Egyptische hoofdstad Caïro

Egypte heeft nu officieel 100 miljoen inwoners. Vooral in hoofdstad Caïro is het druk.

Maar dit keer zou het anders lopen. De 21-jarige verdachte is opgepakt, verschillende aantijgingen worden onderzocht. Nog geen dag na de aanhouding kwam er een nieuw wetsvoorstel: slachtoffers van seksueel misbruik moeten meer anonimiteit krijgen. Het voorstel is intussen aangenomen.

Stap in de goede richting

"De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat vrouwen minder bang zijn om aangifte te doen", legt Koens uit. Toch weet hij niet of de wet gaat helpen. "Loop maar eens een politiebureau binnen in Egypte. Daar werken alleen maar mannen. Bij hen moet je aangifte doen. Wat moet veranderen is het maatschappelijk besef. Dat verander je niet met een wetsvoorstel. Maar het is in ieder geval wel een stap in de goede richting."

Op de Instagrampagina is nu te lezen dat meer dan tien vrouwen tegen Ahmed willen getuigen in de rechtbank. Meer vrouwen worden aangemoedigd om dit ook te doen. "Je bent niet alleen, wij zorgen voor een advocaat en je identiteit blijft anoniem", staat op de pagina. Wordt vervolgd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore