Uitleg van viroloog

Na corona nu builenpest en mysterieuze longinfectie: bezorgdheid terecht?

10 juli 2020 20:16 Aangepast: 10 juli 2020 20:54
Onderzoek naar het coronavirus. Beeld © ANP

Het coronavirus, de builenpest in Mongolië en nu ook China, een mysterieuze golf van longinfecties in Kazachstan: het lijkt of we steeds meer lezen over uitbraken. Moeten we ons zorgen maken of zijn we er extra op gespitst door het coronavirus? "Meestal gaat het om kleinschalige uitbraken", zegt viroloog Marion Koopmans.

De Chinese ambassade in Kazachstan waarschuwt. In het Centraal-Aziatische land zou een nieuwe infectieziekte de kop hebben opgestoken. De ziekte zou zorgen voor longontstekingen en is volgens China nog dodelijker dan het coronavirus.

Tweede lockdown

Of dat ook echt zo is, is niet duidelijk. Kazachstan ontkent. Wel is duidelijk dat sinds vorige maand het aantal Kazachen met een longontsteking fors is opgelopen. Als gevolg daarvan heeft de regering van het land een tweede lockdown ingesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mannen in Mongolië besmet met pest, mogelijk door eten van marmotvlees

Covid-19 is een virale luchtwegeninfectie die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. De builenpest wordt niet veroorzaakt door een virus. "Die wordt veroorzaakt door een bacterie", legt Koopmans uit. "En wat er in Kazachstan gaande is, dat weten we nog niet."

Kleinschalige uitbraken

Als je wereldwijd alle informatie over uitbraken van nieuwe infecties bijhoudt, komt er veel voorbij. "Meestal gaat het om kleinschalige uitbraken, maar Covid-19 heeft laten zien wat er gebeurt als dat niet het geval is."

Veel nieuwe en zeldzame infecties zijn zoönosen, zegt Koopmans: infecties die van dieren op mensen kunnen overspringen. Dat dit gebeurt, is niet nieuw. "Maar de kans erop neemt toe, naarmate het contact met dieren toeneemt."

Ook het coronavirus is zo'n zoönose en is waarschijnlijk bij een vleermuis begonnen. "Dat zien we bijvoorbeeld ook gebeuren in grootschalige veehouderijen", vertelt Koopmans.

Viroloog Marion Koopmans Viroloog Marion Koopmans

Globalisering

Maar voor een grote uitbraak moeten de infecties ook overdraagbaar zijn van mens op mens. "Want dat is wat nodig is voor een grote uitbraak", legt de viroloog uit. "Voor veel infecties is dat niet meteen duidelijk. Wat we wel weten, is dat met de huidige globalisering en bevolkingsgroei zulke uitbraken veel gemakkelijker groter worden."

Of we bang moeten zijn voor nieuwe virussen? Volgens Koopmans is bang zijn nooit goed. "Waakzaam zijn wel."

De markt in Wuhan waar het coronavirus mogelijk ontsprong

Het coronavirus is zoönose, een infectie die van dieren op mensen kan overspringen. Die begon mogelijk op deze straatmarkt in de Chinese stad Wuhan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore