Politiegeweld

'Meerderheid Amerikaanse burgers wil politie kunnen aanklagen'

10 juli 2020 00:41
Archieffoto. Beeld © ANP

Twee derde van de inwoners van de Verenigde Staten vindt dat burgers het recht moeten hebben om politieagenten aan te klagen. Wel geniet de politie nog grotendeels steun van de bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center.

In de Verenigde Staten laaide de discussie over politiegeweld, vooral tegen zwarte Amerikanen, op na de dood van George Floyd. In de enquête werd respondenten onder meer gevraagd naar het gebruik van buitensporig geweld door agenten. 

Immuniteit 

66 procent van de Amerikanen vindt dat burgers het recht moeten hebben om politieagenten voor de rechter te slepen als daar sprake van is. Momenteel genieten agenten nog immuniteit op dat vlak, maar volgens critici werkt de regel excessief optreden in de hand. Politievakbonden vinden daarentegen dat immuniteit nodig is om agenten hun werk te kunnen laten doen.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overal borden met 'Defund the police', dit wordt ermee bedoeld

Het vertrouwen in de politie is in de afgelopen jaren licht afgenomen in de Verenigde Staten, zo blijkt uit de enquête. 56 procent van de Amerikanen vindt dat agenten goed optreden tegen criminaliteit. In 2016 was dat nog 60 procent van de bevolking. 

Wel blijkt er een groot verschil te zijn tussen de manier waarop witte en zwarte Amerikanen de politie beoordelen. Twee derde van de witte inwoners vindt dat agenten burgers goed beschermen, terwijl slecht 28 procent van de zwarte Amerikanen dat van mening is.

Politieke kloof

Ook is er een kloof tussen Democraten en Republikeinen: van de eerste groep vindt maar 10 procent dat rassen gelijk behandeld worden door de politie. Onder Republikeinen vindt liefst 90 procent dat.  

Het grootste deel van de bevolking is tegen het inkrimpen van het budget voor de politie, zoals veel mensen willen die tegen racisme en politiegeweld in het land protesteren. 42 procent vindt dat het gelijk mag blijven, terwijl 31 procent zelfs wil dat het wordt verhoogd.

Deze New Yorkers protesteren elke avond een half uur in stilte tegen politiegeweld

Geen protestleuzen, maar het geluid van vogels en helikopters. In New York komen elke avond honderden mensen bij elkaar voor een stilteprotest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore