Aerosolen

WHO wil onderzoek naar besmetting coronavirus via lucht

09 juli 2020 21:44 Aangepast: 09 juli 2020 21:52
Beeld © Getty Images

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil zo snel mogelijk meer onderzoek naar mogelijke besmetting met het coronavirus door kleine luchtdeeltjes (aerosolen).

In haar nieuwe richtlijnen erkent de WHO dat in sommige verslagen de overdracht van corona via de lucht wordt gesuggereerd. Het ging om volle gesloten ruimtes waar koren zongen of aan fitness werd gedaan en om restaurants.

De WHO wil nog niet bevestigen dat het virus zich door de lucht verspreidt. Volgens de internationale organisatie is er dringend meer onderzoek nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaar verspreiding coronavirus via kleine druppels onderschat

Druppeltjes

Voor de WHO staat wel vast dat je besmet kunt worden door direct of indirect contact met besmette oppervlakken of door nauw contact met geïnfecteerde mensen. Zij verspreiden het virus via hun speeksel, tijdens het ademen of via druppeltjes die vrijkomen wanneer ze hoesten, niezen, spreken of zingen.

Of het nu wordt verspreid door grote druppeltjes die na niezen in de lucht komen, of door veel kleinere uitgeademde druppeltjes die een hele kamer bereiken, het coronavirus wordt door de lucht meegevoerd. En dus kunnen mensen besmet raken wanneer het virus wordt ingeademd, menen de wetenschappers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan het coronavirus in Nederland vanzelf uitdoven?

Sterke aanwijzingen

Onlangs werd bekend dat wetenschappers uit 32 landen willen dat de WHO de richtlijnen herziet. Zij stellen dat er sterke aanwijzingen zijn dat het coronavirus ook via aerosolen mensen kan infecteren. Deskundigen uit Nederland en het buitenland snappen niet waarom het kabinet geen extra eisen heeft aangekondigd voor de ventilatie van gebouwen in ons land. 

Ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) stelde eind vorige maand dat extra aanvoer van verse buitenlucht in afgesloten ruimtes het risico van de verspreiding van het coronavirus verlaagt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer veilig naar kantoor? Zorg voor goede ventilatie

Reactie RIVM

Het RIVM liet eind vorige maand aan RTL Nieuws weten dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat voor het feit dat kleine druppels (aerosolen) het coronavirus kunnen verspreiden.

''Op dit moment is onduidelijk of aerogene verspreiding een relevante rol speelt in de verspreiding van het virus. Nog geen enkele studie heeft aangetoond dat de kleine luchtdeeltjes genoeg virus kunnen bevatten om mensen daadwerkelijk ziek te maken." Maar het valt niet uit te sluiten, zegt het RIVM. Zolang daar onduidelijkheid over bestaat, adviseert het instituut wel om uit voorzorg niet in groepsverband te zingen.

Waarom zingen de kans op corona kan vergroten

Verslaggever Hans Schutte legt uit wat de deeltjes precies zijn en waarom ze voor problemen zorgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore