Busladingen vol

Nederlandse jeugd schrikt van Vlaamse politie: 'Je wordt hier gelijk in nek gepakt'

09 juli 2020 20:58 Aangepast: 13 januari 2021 15:09
Politie en Nederlandse jongeren in Knokke-Heist

Feestende Nederlandse jongeren die voor overlast zorgen en de coronaregels massaal overtreden. We zagen het al in Albufeira in Portugal en in het Belgische Knokke-Heist gebeurt het nu ook. De populaire badplaats worstelt met de vraag hoe ze de overlast moeten oplossen. Want er komen nog meer Nederlanders. Busladingen vol.

Op het Alfred Verweeplein in Knokke-Heist sloten de terrassen afgelopen nacht om 1.00 uur. Maar de klanten, vooral Nederlandse tieners, wilden niet vertrekken. Ze verzamelden zich op het plein. Meer dan 200 waren het er volgens een verslaggever van VTM Nieuws. Ze stonden te dicht op elkaar en dat mag niet in België in deze coronacrisis. De politie was massaal aanwezig, maar greep nog niet in.

Coronaboete

Tussen de groep Hollanders stonden ook Tommy Messori en Juul Brinkhorst. Ze zijn allebei 16 jaar. ''We gaan nog niet naar ons appartement. In Nederland blijven we na het stappen altijd nog even hangen. In Nederland mag dat, maar in België niet. Maar we gaan straks naar ons huisje hoor en slapen. Anders krijgen we een boete van de politie."

Maar een half uur later, om 1.30 uur, stond iedereen er nog. De politie vond het welletjes. Agenten besloten nu wel in te grijpen, eigenlijk heel beleefd. ''Goeienavond, gaat u naar huis vertrekken", vroeg een agent aan een paar jongens. Die reageerden balend. ''Ja, is goed. Wat jammer nou."

In je nekvel pakken

De meute kwam in beweging en verliet het plein. Agenten dreven de jongeren weg. Luca (17) en Mila (16) kozen eieren voor hun geld. ''Nou, ik vind het best wel heftig. Wij wonen in Amsterdam en als je daar iets doet, dan valt het nog wel mee. Dan krijg je een waarschuwing en hier word je gelijk in je nek gepakt en weggegooid."

De Nederlandse feestgangers huren in Knokke-Heist een appartement. Ze vieren er het einde van hun examens. In België mogen ze alcohol drinken en in Nederland niet.

Burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens: "We vervolgen ze op juridisch vlak waar we kunnen. Ze moeten zich houden aan de reglementen. Punt uit en de politie zal daarvoor zorgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Portugal treedt op tegen feestende Nederlanders

Vijf aanhoudingen

De politie intussen wil dat de overheid met noodmaatregelen komt om de overlast aan te pakken. Elke nacht tientallen agenten inzetten en de ME achter de hand houden, is geen doen. Politiecommissaris Steve Desmet heeft daarover contact met de burgemeester. "Als dezelfde problemen blijven aanhouden dan hebben we twee mogelijkheden. Gaan we telkens zoveel agenten inzetten? Of vragen we aan de overheid om andere maatregelen te treffen?"

De burgemeester wil nog geen strengere maatregelen invoeren. Hij vindt dat de jongeren nog niet over het randje zijn gegaan. De politie hoefde afgelopen nacht niemand op te pakken. De nacht ervoor werden er wel vijf jongeren aangehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore