Strafrechtelijk onderzoek

Trump mag vrijgeven van zijn belastingpapieren niet blokkeren

09 juli 2020 17:13
Beeld © ANP

New Yorkse aanklagers mogen de belastingaangifte van de Amerikaanse president Donald Trump inzien. Zij hadden om inzage gevraagd in een strafrechtelijk onderzoek naar de president.

Het Hooggerechtshof besloot met zeven stemmen voor en twee tegen dat de aanklager het recht heeft de financiële gegevens van de president in te zien, waaronder dus ook zijn belastingteruggaven.

Groot verlies

Democraten eisten van Trump dat ze zijn belastingaangiften ook mochten inzien. Zij zetten vraagtekens bij de financiële handel en wandel van de president. Dat verzoek verwees het Hooggerechtshof terug naar een lagere rechtbank.

De uitkomst van de stemming is een groot verlies voor de president, zegt RTL-correspondent Erik Mouthaan:

De verdediging van Donald Trump beargumenteerde dat hij immuun is voor strafrechtelijk onderzoek zolang hij de functie van president vervult. Het hooggerechtshof ging hier niet in mee. 

Overtredingen

Zowel de aanklagers in New York als de Democraten denken dat zijn belastingpapieren inzicht kunnen geven in Trumps banden met het buitenland, of hij belasting heeft afgedragen en of Trump met het betalen van zwijggeld de campagnewetten heeft overtreden in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. 

Dat Trumps belastingpapieren inzichtelijk worden voor een strafzaak, betekent niet dat iedereen komt te weten wat erin staat. Omdat de aangiftes met een dagvaarding vrijgegeven worden, blijft de inhoud vertrouwelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore