Maatregelen aangekondigd

Lockdown Servië van de baan na rellen in hoofdstad

09 juli 2020 15:47 Aangepast: 11 juli 2020 15:32
Demonstranten voor het parlementsgebouw in de Servische hoofdstad Belgrado. Beeld © Anadolu

De Servische regering heeft nieuwe maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Een geplande lockdown in Belgrado is van de baan na protesten deze week, maar er komt volgens premier Ana Brnabić wel een verbod op bijeenkomsten met meer dan tien mensen.

In het Balkanland ontstond deze week grote onrust nadat president Aleksandar Vucic een uitgaansverbod had aangekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Traangas

Demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen het coronabeleid van de overheid en Vucic zelf. Mensen bestormden onder andere het parlementsgebouw.

De politie raakte de afgelopen nachten slaags met demonstranten in de hoofdstad. Daar bekogelden actievoerders de politie met flessen en stenen. Agenten vuurden traangas af. Ook op andere plaatsen in het land is gedemonstreerd.

Serviërs woedend: 'Tweede lockdown door wanbeleid'

Volgens de demonstranten heeft de regering een tweede coronagolf veroorzaakt door wanbeleid.

Beschuldigingen richting regering

In het circa 7 miljoen inwoners tellende Servië is bij ruim 17.000 mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben opgelopen. De autoriteiten zeggen dat de ziekenhuizen tegen hun grenzen aanlopen en dat zorgpersoneel uitgeput is. Er zijn de afgelopen dagen honderden nieuwe besmettingen vastgesteld.

Critici wijzen met een beschuldigende vinger naar de regering. Die versoepelde in de aanloop naar de verkiezingen van 21 juni de maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen. Daardoor was er weer van alles mogelijk: er werden verkiezingen gehouden, de horeca zat vol en in de stadions speelden voetbalclubs ouderwets voor publiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op de Balkan leeft het coronavirus weer op: 'Er is geen goede strategie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore