'I can't breathe'

George Floyd zei meer dan 20 keer dat hij geen adem kon halen

09 juli 2020 08:27 Aangepast: 09 juli 2020 09:22
Agent Kueng houdt Floyd vast.

George Floyd heeft in de laatste minuten van zijn leven meer dan twintig keer duidelijk gemaakt dat hij niet kon ademen. Een filmende omstander had al vastgelegd dat de zwarte Amerikaan tijdens zijn aanhouding enkele keren 'ik kan niet ademen' zegt, maar uit nieuw bewijsmateriaal kan worden opgemaakt dat hij veel uitgebreider om hulp heeft gesmeekt.

Dat schrijft The New York Times.

Floyd overleed eind mei tijdens zijn hardhandige arrestatie. Agenten hadden hem in de boeien geslagen na een melding dat hij met een vervalst bankbiljet zou hebben betaald. Politieman Derek Chauvin (44) drukte vervolgens minutenlang zijn knie tegen de nek van de verdachte. De dood van Floyd leidde wereldwijd tot protesten tegen politiegeweld en racisme.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent die betrokken was bij dood George Floyd op borgtocht vrij

Uitgeschreven video

De betrokken politiemensen zijn ontslagen en worden vervolgd. Ze riskeren gevangenisstraffen van tientallen jaren. De advocaat van ex-agent Thomas Lane (37) heeft nieuw bewijsmateriaal ingediend dat moet helpen zijn cliënt vrij te pleiten. Het gaat onder meer om een schriftelijk verslag van uitspraken die zijn vastgelegd door de camera's die politiemensen op hun lichaam dragen.

In dat verslag is te lezen dat Floyd tegen de agenten zegt dat 'alles pijn doet' en dat ze hem om het leven brengen. Agent Chauvin geeft hem opdracht zijn mond te houden. "Praten kost veel zuurstof", reageert hij. Floyd roept ook meer dan tien keer om zijn moeder, zoals bij deze radeloze uitroep: "Ik geloof niet dat dit gebeurt, man. Mama, ik houd van je. Houd van je. Zeg tegen mijn kinderen dat ik van hen houd. Ik ga dood."  

Trainen

Zijn collega Lane maakt duidelijk zich zorgen te maken over de gezondheidstoestand van Floyd en vraagt of ze hem niet op zijn zij moeten draaien, maar daar wil Chauvin niets van horen. Hij zegt dat al een ambulance onderweg is. "Oké, denk ik", reageert Lane.

De advocaat van Lane heeft eerder al benadrukt dat Chauvin meer ervaring had dan zijn collega's. Hij hielp ook beginnende politiemensen te trainen. "Ze moesten hem 'sir' noemen", zei de raadsman over Chauvin. Hij betoogde dat het voor de hand lag dat Lane de instructies volgde van zijn ervaren collega. "Is dat medeplichtigheid aan een misdrijf?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

George Floyd begraven na emotionele ceremonie: 'Ik hou van je'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore