Wereldwijd probleem

Oxfam: honger door coronacrisis mogelijk dodelijker dan virus

09 juli 2020 01:27
Kinderen in Jemen, een land dat kampt met ernstige voedseltekorten. Beeld © ANP

Door de sociale en economische gevolgen van de coronapandemie kunnen tegen het einde van het jaar meer mensen sterven door honger dan aan het virus zelf. Dat stelt Oxfam Novib in een nieuw rapport.

Aan het einde van 2020 kunnen wereldwijd dagelijks 12.000 mensen sterven door een gebrek aan voedsel, staat in het rapport 'The Hunger Virus' van de mensenrechtenorganisatie. Die schrijft dat het aantal tegen die tijd potentieel hoger is dan het dagelijkse sterftecijfer van het coronavirus. 

121 miljoen mensen

Volgens Oxfam Novib zorgen de sociale en economische gevolgen van het longvirus ervoor dat in 2020 naar schatting 121 miljoen mensen extra gevaar lopen om aan honger te sterven. Massale werkloosheid, verstoring van de voedselproductie en afnemende humanitaire hulp zijn enkele oorzaken.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steun uit onverwachte hoek voor door oorlog en ziekte geteisterd Jemen

"De gevolgen van de coronapandemie zorgen ervoor dat nog meer mensen die al worstelen met de effecten van oorlog, klimaatverandering en economische ongelijkheid te maken krijgen met ernstige voedseltekorten", zegt Michiel Servaes, algemeen directeur van de mensenrechtenorganisatie. 

Zwaar getroffen landen

Het rapport belicht negen landen en een regio die het zwaarst getroffen zijn door de economische gevolgen van het coronavirus, onder hen Jemen, Venezuela, Soedan en Ethiopië. Maar ook in landen met inwoners met een gemiddeld inkomen als India en Brazilië dreigen ernstige voedseltekorten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Armoede dreigt voor half miljard mensen door coronacrisis'

Vooral vrouwen worden zwaar getroffen door de pandemie, zo blijkt uit het rapport. Zij zijn belangrijk bij de productie van voedsel, bijvoorbeeld als kleinschalige boer of als arbeider in productieketens. Door het sluiten van scholen nemen hun zorgtaken toe en bovendien verdienen ze vaak minder dan mannen. 

Honger voorkomen

"Regeringen moeten maatregelen nemen om de verspreiding van het dodelijke coronavirus in te dammen", vindt Servaes, "maar net zo belangrijk is dat zij voorkomen dat door de gevolgen ervan meer doden vallen door honger dan door de ziekte zelf."

Doorwerken met gevaar voor eigen leven: vuilophalers India hebben geen keus

In India, een land met 1,3 miljard inwoners, zorgt de coronacrisis dagelijks voor veel vuilnis. Jawed haalt gebruikte mondkapjes en handschoenen op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore