Ga naar de inhoud
Ook het n-woord

Amerikaanse scrabblebond schrapt racistische woorden uit woordenlijst

Deelnemers aan het WK scrabble in 2016 in het Noord-Franse Lille. Beeld © ANP / Camera Press

De NASPA, de bond van Noord-Amerikaanse spelers van het spel scrabble, stemt over het verwijderen van een groot aantal scheldwoorden uit zijn officiële woordenlijst. Het gaat om racistische en homofobe termen, waaronder ook het n-woord.

De voorzitter van de bond zegt tegen de Britse omroep BBC dat de stemming alleen voor de vorm is: verreweg de meeste leden zijn het ermee eens. De stap komt voort uit de aanhoudende protesten in de VS tegen racisme en racistisch geweld.

236 woorden

In een brief aan de leden schrijft voorzitter John Chew: "Als we een scheldwoord leggen, zeggen we daarmee eigenlijk dat ons verlangen om punten te scoren in een woordspelletje voor ons zwaarder weegt dan de bredere functie van het scheldwoord als middel om een groep mensen te onderdrukken."

De NASPA is organisator van alle officiële scrabblewedstrijden en -toernooien in Noord-Amerika. De woordenlijst van de bond wordt bovendien gebruikt voor veel onlineversies van het spel. "Alle beledigingen worden uit de lijst geschrapt", kondigt Chew aan. Er zijn 236 woorden die daarvoor in aanmerking komen.

Bekendste
Lees ook:
Bekendste scrabblespeler van Engeland geschorst om valsspelen

Tegen het persbureau Reuters zei Chew dat hij bang is dat mensen geen lid van de bond willen worden omdat de woordenlijst nog steeds racistische en homofobe termen bevat. De fabrikant van scrabble, Hasbro, schrapte zulke woorden in 1994 uit zijn eigen woordenlijst. Maar de scrabblebond heeft er altijd een eigen lijst op nagehouden.

'Begrijpelijk besluit'

De BBC sprak met wedstrijdscrabbelaar Daniel Tunnard, die het spel in het Spaans speelt. Hij vindt het begrijpelijk dat een aantal woorden uit de lijst verdwijnt. "Er zijn honderdduizenden woorden die je bij scrabble kunt leggen. Als je er een stuk of tachtig uithaalt die beledigend zijn, gaat niemand die missen."

Wel vraagt de speler zich af of het besluit zo belangrijk is voor de Black Lives Matter-beweging. "Moeten we onze energie niet steken in veranderingen die veel belangrijker zijn?"

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.