Verenigde Staten

Florida verliest grip op coronavirus: veel ic's liggen vol

08 juli 2020 21:26 Aangepast: 08 juli 2020 21:40
Een ambulance arriveert bij een ziekenhuis in de staat Florida. Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen in de Amerikaanse staat Florida blijft al langer stijgen, maar nu dreigt ook nog eens de ic-capaciteit in gevaar te komen. Volgens critici het gevolg van onderschatting van het virus. Met het overlijden van een 17-jarige als schrijnend voorbeeld.

In Florida, een staat met ruim 21 miljoen inwoners, zijn in 56 ziekenhuizen alle beschikbare ic-bedden bezet. In tientallen andere ziekenhuizen ligt de beschikbare capaciteit rond de 10 procent of zelfs nog lager. Ter vergelijking: Nederland telt voor ruim 17 miljoen inwoners 120 ziekenhuislocaties.

Weinig hoop

Ook de laatste coronacijfers bieden de inwoners van Florida weinig hoop. Er kwamen vandaag tienduizend nieuwe besmettingen bij. En het dodental in de zuidelijke staat liep op naar bijna vierduizend.

Het virus is daarmee allesbehalve onder controle in de VS en in de staat Florida in het bijzonder. Een van de dodelijke corona-slachtoffers is de 17-jarige Carsyn Leigh Davis. Haar overlijden zorgt voor veel opschudding.

Carsyn Leigh Davis (17) uit Fort Myers overleed afgelopen juni aan het coronavirus. Carsyn Leigh Davis (17) uit Fort Myers overleed afgelopen juni aan het coronavirus.

Carsyn Davis kampte met een zeldzame auto-immuunziekte en kreeg op jonge leeftijd kanker. Voor haar vormde het coronavirus een nog grotere bedreiging dan voor fitte mensen. Toch bezocht ze begin juni een feest van haar kerk.

Bezoekers van het feest hielden zich niet aan de coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje en social distancing. Ook Davis liep er zonder mondkapje rond. Een aantal dagen na het feest voelde ze zich niet lekker.

Geen beademing

Haar ouders behandelden haar dagenlang met antibiotica en het in opspraak geraakte malariamedicijn hydroxychloroquine. Het middel wordt door de Amerikaanse gezondheidsdiensten ten zeerste afgeraden.

Op gegeven moment moest Davis worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar volgens een medisch rapport volgen haar ouders daar de adviezen van medici niet op. Zo wordt het voorstel om Davis aan de beademing te leggen geweigerd.

Pas na paar dagen ging de tiener alsnog aan de beademing. Tevergeefs. Twee dagen na haar zeventiende verjaardag overleed Davis in het ziekenhuis.

Gouverneur Ron DeSantis van Florida krijgt veel kritiek vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Gouverneur Ron DeSantis van Florida krijgt veel kritiek vanwege zijn aanpak van de coronacrisis.

In die ziekenhuizen wordt het nu voller en voller, maar hoeveel voller precies is onduidelijk. Gouverneur DeSantis had beloofd om het aantal ziekenhuisopnames bekend te maken, maar dat gebeurt nog altijd niet.

Kritiek

Op het niet verstrekken van de gegevens is veel kritiek, omdat het cijfer iets zegt of ziekenhuizen de zorg aankunnen en of er wel of geen verbetering aan zit te komen.

In de grootste county van Florida, waar ook de stad Miami toebehoort, heeft het lokale bestuur ingegrepen. Zij willen niet langer wachten totdat de gouverneur zijn belofte inlost. Miami-Dade wil dat elk ziekenhuis daar het aantal opnames bekendmaakt.

Het is niet de enige botsing tussen bestuurders. Volgens DeSantis kunnen eind volgende maand alle scholen in de staat weer open, maar in Miami-Dade blijven ze dicht.

Rommelen met cijfers

Eerder was er al kritiek op de gouverneur omdat er gerommeld zou zijn met coronastatistieken. De cijfers werden opgeleukt, om te laten zien dat Florida over het hoogtepunt heen was, zo beweerde Rebekah Jones.

Zij was verantwoordelijk voor de cijfers en wilde er niet aan mee werken. Vervolgens werd ze ontslagen. Jones begon daarop haar eigen coronadashboard met statistieken.

Maar voor dat dashboard mist Jones nu cruciale cijfers. "Alle testinformatie en gegevens over de capaciteit van ziekenhuizen zijn er, maar we krijgen ze gewoon niet te horen", aldus Jones in een interview met CBS News. "Alle gegevens zijn er en die moeten voor het publiek gewoon kenbaar worden gemaakt. Dat dit niet gebeurt, is zeer verontrustend."

Met een inzamelingsactie voor de begrafenis van Carsyn Davis is ondertussen ruim 14.000 dollar opgehaald. Haar nabestaanden vinden de donaties hartverwarmend. "We zullen haar echt missen, maar ik kijk er naar uit om haar in de hemel te zien", schrijft de familie Davis op de site van de crowdfundactie.

Coronapiek in Texas: 'Veel mensen denken dat het nep is'

Verslaggever Ruben Leter ging naar Texas, dat net als Florida zwaar is getroffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore