Libanon

Als je met geld niks kunt kopen: 'Ik wil schoenen ruilen voor melkpoeder'

08 juli 2020 11:55
In een speciale facebookgroep kunnen mensen hun spullen ruilen.

Libanon. Ooit het Zwitserland van het Midden-Oosten genoemd. Maar een stabiel en welvarend land is het niet meer. Met geld kun je steeds minder kopen en inwoners stappen over op ruilhandel. Wat gaat er mis?

Rima heeft een fitnessapparaat in de aanbieding. De Libanese vrouw wil er graag eten in blik voor terug. In een speciale Facebookgroep plaatsen mensen foto's van hun spullen die ze graag willen inwisselen voor iets anders van waarde.

Ook Sabah plaatst een oproep. Ze heeft schoenen voor jongens, maat 28. Ze wil de kinderschoenen graag ruilen voor een grotere maat of voor melkpoeder.

De foto die Sabah plaatste in de ruilgroep op facebook. Ze wil graag kinderschoenen ruilen voor melkpoeder. De foto die Sabah plaatste in de ruilgroep op facebook. Ze wil graag kinderschoenen ruilen voor melkpoeder.

De ruilhandel is uit noodzaak geboren, want het gaat snel bergafwaarts in Libanon. De Libanese pond is zestig procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Er dreigt hyperinflatie: de prijzen schieten de lucht in waardoor het leven onbetaalbaar wordt. Het maakt inwoners wanhopig.

Onderstaande video werd de afgelopen dagen veel gedeeld op social media in Libanon. Daarop is te zien dat een man een gewapende overval pleegt. Hij eist in de winkel een pak luiers, en krijgt die mee.

"Geloof mij, luiers zijn een van de eerste goederen die in prijs omhoog gaan wanneer een munt in elkaar zakt", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. Hij gaat ervan uit dat de beelden echt zijn.

'Land richting afgrond'

Het land moet bijna alles importeren, en met de koersval worden de producten onbetaalbaar. Winkels sluiten hun deuren, werknemers worden ontslagen. Wie dollars bezit kan ze beperkt opnemen en tegen een ongunstige koers. Ongeveer de helft van de mensen is werkloos.

Olaf Koens: "Het is wat je noemt een vrije val. Ik heb niet vaak een land zo snel op de afgrond af zien stevenen. De oorzaak ligt diep. Het land kampt al jaren, al decennialang met problemen."

In het najaar van 2019 pikten de inwoners het niet meer. Mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de diepgewortelde corruptie in Libanon. Aanleiding was het plan om belasting te heffen op het gebruik van WhatsApp. Na de protesten toen is de regering afgetreden, maar dat heeft niet geholpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen geld, geen huis, geen papieren: Ethiopische werksters gedumpt in Libanon

"Je moet overal voor betalen, alles is corrupt", zegt Koens. "Ik moet je zeggen dat ik weinig hoopvol ben, je ziet nu echt de meest bittere scenario's werkelijkheid worden. Mensen plegen zelfmoord, ze brengen hun zieke kinderen naar het elektriciteitsbedrijf omdat ze thuis geen stroom hebben."

Ook Libanese voedselbanken hebben het moeilijk omdat producten in prijzen zijn gestegen en steeds meer mensen aankloppen voor hulp. Het IMF zegt het land te willen helpen, maar alleen als het serieus is om hervormingen door te voeren. Maar Koens is daar somber over. "Het land heeft een sterke overheid nodig, slim monetair beleid en visie en regie. Daar ontbreekt het allemaal aan."

Een vrouw met kinderen loopt over straat tijdens protesten in Beiroet. Een vrouw met kinderen loopt over straat tijdens protesten in Beiroet.

"Je hoeft geen groot Midden-Oostenkenner te zijn om te voorspellen wat er daarna gaat gebeuren", zegt de RTL-Nieuws correspondent. "Wanneer de armoede toeslaat tieren de sektarische, de religieuze en extremistische bewegingen natuurlijk goed. Armoede drijft mensen in de armen van terreurbewegingen. Het IMF moet van goeden huize komen om dat nog recht te trekken."

Kinderschoenen

Sabah plaatste haar bericht gisteren en heeft inmiddels meerdere reacties gekregen op haar verzoek om kinderschoenen te ruilen. Zo heeft Riham twee foto's van schoenen in een grotere maat gestuurd en iemand anders vraagt waar Sabah woont. In een voorstad van Beiroet, antwoordt ze.

Alles is corrupt: 'Vroeger hadden we de mooiste treinen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore