Vanwege corona-aanpak

Verenigde Staten stappen officieel uit WHO

08 juli 2020 00:48 Aangepast: 08 juli 2020 00:53
Trump heeft felle kritiek op de corona-aanpak van de Wereldgezondheidsorganisatie. Beeld © EPA

De Verenigde Staten zijn officieel uit de Wereldgezondheidsorganisatie gestapt. President Trump had dat in mei al aangekondigd, omdat hij ontevreden is over de corona-aanpak van de gezondheidsorganisatie. Er is veel kritiek op zijn besluit.

Verschillende buitenlandse media melden dat de Verenigde Staten officieel afscheid hebben genomen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) is gisteren officieel van het besluit op de hoogte gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trumps hand op de knip is niet het enige geldprobleem van de WHO

In de praktijk betekent de beslissing wel dat het nog zeker een jaar duurt voordat Amerika volledig uit de gezondheidsorganisatie van de VN is gestapt. Vanaf 6 juli 2021 maakt Amerika geen deel meer uit van de WHO. De organisatie heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op het besluit van Trump. 

'WHO heeft het echt verpest'

Het zat er al aan te komen. Maandenlang uitte de Amerikaanse president Trump kritiek op de Wereldgezondheidsorganisatie. "De WHO heeft het echt verpest. Om een of andere reden, voor het grootste gedeelte gefinancierd door de VS, maar erg gefocust op China", vertelde hij in april tijdens een persconferentie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump verbreekt banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO

Trump verwijt de gezondheidsorganisatie van de VN slecht te functioneren tijdens de coronacrisis en vindt dat de Chinezen een te grote vinger in de pap hebben. Hij besloot de miljoenensteun van zijn land aan de WHO eerder al tijdelijk stop te zetten.

Artikel gaat verder onder de video.

Dit is de invloed van wereldgezondheidsorganisatie WHO

Je hoort veel over de WHO in het nieuws, maar hoeveel heeft deze gezondheidsorganisatie nou eigenlijk te zeggen? En wie trekken er achter de schermen aan de touwtjes? Dat leggen we je uit in deze video.

Democratische presidentskandidaat Joe Biden begrijpt niets van het besluit van Trump.

Joe Biden

"Amerikanen zijn veiliger als dit land zich bezighoudt met het versterken van de wereldwijde gezondheid", schrijft hij op Twitter. "Op mijn eerste dag als president van de Verenigde Staten zal ik weer lid worden van de WHO."

Andere Democraten twijfelen of Trump wel het recht heeft om uit de organisatie te stappen zonder goedkeuring van het Amerikaanse parlement.

Chaotische aanpak

De belangrijkste Democratische senator Robert Menendez schrijft op twitter dat Trump zijn corona-aanpak chaotisch en inconsistent is. "En dat is dan nog zacht uitgedrukt", vindt hij. "Deze beslissing beschermt Amerikanen niet, het maakt hen ziek en zorgt dat ons land er alleen voor staat."

De officiële terugtrekking uit de WHO komt op het moment dat de Verenigde Staten een grauwe mijlpaal bereiken. In het land zijn meer dan drie miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus en meer dan 130.000 Amerikanen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Amerikanen lappen coronaregels aan cowboylaars bij rodeo

Grote drukte bij een rodeo in de Amerikaanse staat Texas. Een mondkapje is verplicht, maar veel mensen dragen die niet. Dat is opvallend want Texas is hard getroffen door de coronacrisis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore