Nieuwe maatregelen

Op de Balkan leeft het coronavirus weer op: 'Er is geen goede strategie'

07 juli 2020 21:33 Aangepast: 08 juli 2020 10:52
Obers van een restaurant in de Servische hoofdstad Belgrado. Beeld © AP

Het coronavirus eist weer meer slachtoffers op de Balkan. In korte tijd melden verschillende landen in de regio een forse toename van het aantal infecties, met strengere maatregelen als gevolg. "Ik ben niet optimistisch", klinkt het in Kosovo.

Kroatië, Servië, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië en Kosovo. Allemaal zien ze dat de curve van nieuwe besmettingen weer oploopt. De periode van ontspanning is in Servië alweer voorbij. Gold dit voorjaar nog een strenge lockdown, de afgelopen weken was er juist weer van alles mogelijk: er werden verkiezingen gehouden, de horeca zat vol en in de stadions speelden voetbalclubs ouderwets voor publiek.

Noodtoestand in Belgrado

Maar de afgelopen twee weken meldde Servië (6,9 miljoen inwoners) weer 3500 nieuwe besmettingen. Met name in de hoofdstad Belgrado worden mensen ziek. De noodtoestand is daar inmiddels weer van kracht. Horecatijden zijn verder beperkt en samenkomen in groepen is opnieuw verboden.

Fans op de tribune tijdens de finale van de Servische Supercup op 24 juni. Fans op de tribune tijdens de finale van de Servische Supercup op 24 juni.

Dragan Stojkovic, een lokale producer van RTL Nieuws in Belgrado, ziet het met lede ogen aan. "Veel Serviërs nemen het virus nog altijd niet serieus", vertelt hij. "Hoewel mondkapjes verplicht zijn in openbare ruimtes, zie ik dat ongeveer een derde van de mensen ze niet draagt."

Patiënten slapen op de grond

De net herkozen regering probeert met televisietoespraken de bevolking te kalmeren. Dat niet iedereen daarvan gediend is, bleek toen premier Ana Brnabić een ziekenhuis in het zuiden bezocht. Het aanwezige personeel keerde haar de rug toe en joelde haar uit. Het ziekenhuis zou volledig overbelast zijn: lokale media meldden dat patiënten zelfs op de grond moesten slapen. Een stadion in Belgrado doet inmiddels dienst als veldhospitaal, met plek voor 500 patiënten.  

Grote zorgen zijn er ook in Kosovo (1,8 miljoen inwoners). "45 procent van de testresultaten is deze week positief", zegt Blerim Syla, voorzitter van de vereniging voor zorgpersoneel in Kosovo. In twee weken tijd gaat het om 1500 mensen.

Geen goede strategie

"Ik ben niet optimistisch", vervolgt hij. "Ziekenhuizen beschikken niet over voldoende personeel. Artsen moeten extreem lange dagen werken, zonder pauzes en zonder goed loon. De politiek hier is een probleem. Ze hebben geen goede strategie. De overheid had alles weer opengegooid, zonder advies van medisch experts."

Woedende menigte in Belgrado na nieuwe coronamaatregelen

In de Servische hoofdstad Belgrado zijn rellen uitgebroken, nadat de president nieuwe coronamaatregelen had aangekondigd. Mensen bestormden het parlementsgebouw. In Servië vielen gisteren dertien coronadoden; het hoogste aantal tot nu toe.

Premier Hoti van Kosovo wijt de stijging van het aantal besmettingen ook aan onwetendheid. Naar schatting 30 procent van de Kosovaren gelooft volgens hem niet dat corona bestaat, zei hij tijdens een persconferentie. Sinds deze week geldt in de hoofdstad weer een avondklok en gelden er strengere regels voor de horeca.

'Voetbalpiek' in Montenegro

Ook in buurland Montenegro wint het virus weer terrein. Van de 1000 getelde coronabesmettingen in het land (met slechts 642.000 inwoners), werd ongeveer de helft in de laatste twee weken vastgesteld.

De Montenegrijnse regering wijst onder meer naar een voetbalkraker in Belgrado. Veel besmettingen zijn volgens de autoriteiten te herleiden naar de derby tussen Partizan en Rode Ster Belgrado, waar ook supporters uit Montenegro op afkwamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Besmette Djokovic bekritiseerd vanuit alle hoeken

Voor bewoners van verschillende steden in het noorden geldt daarom weer een reisverbod. Ook zijn alle niet-religieuze samenkomsten verboden, en is het dragen van mondmaskers verplicht.

Kroatië: situatie onder controle

Kroatië (4 miljoen inwoners), de populairste vakantiebestemming van de Balkan, meldde afgelopen vrijdag 96 nieuwe besmettingen. Een record sinds de uitbraak.

In twee weken tijd nam het aantal patiënten met 884 toe. De autoriteiten wijten de nieuwe besmettingen aan het opgestarte toerisme, maar zeggen dat de situatie in de ziekenhuizen voorlopig onder controle is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rellen in Servische hoofdstad Belgrado vanwege nieuwe maatregelen

Ook tijdens het tennistoernooi van Novak Djokovic vorige maand, raakte een flink aantal aanwezigen besmet, onder wie de topspeler zelf.

Ook elders toename

Griekenland weigert sinds deze week weer de toegang voor toeristen uit buurland Noord-Macedonië. Het land met 2 miljoen inwoners telde anderhalve week geleden zo'n 100 besmettingen per dag. Dat aantal lijkt inmiddels weer wat te dalen.

Ook in Albanië en Bosnië en Herzegovina stijgt het aantal coronapatiënten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore