Anticonceptie mislukt

Pasgeboren baby poseert met spiraaltje in de hand in Vietnamees ziekenhuis

07 juli 2020 10:12 Aangepast: 24 december 2020 10:34
De baby met het spiraaltje in zijn hand. Beeld © Facebook

Opmerkelijke foto's uit een ziekenhuis in Vietnam. Daar kwam een baby kerngezond ter wereld, ondanks het feit dat de moeder een spiraaltje had laten plaatsen. Foto's van de baby met het spiraaltje in zijn hand zijn duizenden keren gedeeld.

De 34-jarige moeder van het pasgeboren jongetje had al twee kinderen en zou het spiraaltje, dat een zwangerschap moet voorkomen, twee jaar geleden hebben laten plaatsen. Mogelijk is het spiraaltje na de plaatsing gaan verschuiven, waardoor het minder betrouwbaar werd en ze dus toch zwanger raakte.

Het ziekenhuis in Hai Phong, waar de vrouw was bevallen, plaatste de foto's van de baby en het spiraaltje vorige week op Facebook. Het is niet duidelijk of de baby de spiraal vasthield bij zijn geboorte, of dat de artsen het ding in zijn handje hadden gelegd voor de foto.

Het is niet de eerste keer dat een foto van een pasgeboren baby met een spiraaltje in zijn hand de wereld over gaat. In 2017 werd baby Dexter geboren in de Verenigde Staten. Ook hij had bij de geboorte het spiraaltje van zijn moeder in de hand.

'Mirena mislukt!'

Het ging om een zogeheten Mirena-spiraal, een hormoonspiraal. Dat bevat alleen progesteron. Dat zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dunner wordt, waardoor een zwangerschap wordt bemoeilijkt.

Na de geboorte maakte de moeder een foto van haar zoontje met het spiraaltje in zijn hand en schreef daarbij: 'Mirena mislukt!'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baby poseert met spiraaltje dat zijn geboorte had moeten voorkomen

Hoe werkt een spiraaltje?

Een spiraaltje is een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal bevat geen hormonen.

Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Zowel de koperspiraal als de hormoonspiraal heeft een hoge betrouwbaarheid van meer dan 99 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seks, depressie en hormonen: 7 vragen en antwoorden over anticonceptie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore