Alleen online lessen

Verenigde Staten zetten buitenlandse studenten voor het blok met visumbeleid

07 juli 2020 03:03 Aangepast: 07 juli 2020 03:05
Buitenlandse studenten in Silicon Valley, waar alle colleges ook online gegeven worden. Beeld © AFP

Buitenlandse studenten in de Verenigde Staten kunnen door nieuw visumbeleid flink in de problemen komen. Ze mogen niet in het land blijven als ze enkel en alleen online lessen volgen. Veel universiteiten hadden juist al aangekondigd komend semester alleen nog maar online colleges aan te bieden.

De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren besloten dat studenten die volgend semester geen fysieke lessen volgen, gedeporteerd kunnen worden. Een studentenvisum geldt niet voor studenten die enkel en alleen online lessen volgen, stellen zij. Daarover berichten buitenlandse media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Even niet als au-pair naar Amerika: Trump schort werkvisa op

Dat komt rauw op het dak van veel buitenlandse studenten, die vanwege de coronacrisis geen fysieke lessen meer kunnen volgen. Veel universiteiten en hogescholen, waaronder de universiteit van Harvard, hadden eerder al aangekondigd volgend semester alle lessen online aan te bieden.

Veel buitenlandse studenten

Het is niet duidelijk hoeveel studenten door de maatregelen getroffen worden. Ieder jaar is er een groot aantal buitenlandse studenten dat in de Verenigde Staten studeert.

Zij betalen vaak veel collegegeld en zijn een belangrijke inkomstenbron voor Amerikaanse universiteiten. Jaarlijks pompen de buitenlandse studenten 45 miljard dollar (39 miljard euro) in de Amerikaanse economie.

Studentenvisa zijn in Amerika altijd lastig verkrijgbaar geweest en wie slechts online kwam studeren werd bij voorbaat geweigerd. Vanwege de coronacrisis knepen immigratiebeambten tot nu toe een oogje toe, maar daar komt met ingang van volgend semester dus verandering in. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen werk? Dan geen visum. Dus moeten zij weg uit Nieuw-Zeeland

Vorige maand werd al duidelijk dat Amerika voorlopig geen werkvisa uitgeeft voor buitenlandse werknemers. Die maatregel stuitte op felle kritiek van bedrijven zoals Amazon en Google. "Amerika gaat op slot", stelde correspondent Erik Mouthaan al.

Coronapiek in Texas: 'Veel mensen denken dat het nep is'

Het coronavirus slaat weer hard toe in de Amerikaanse staat Texas. Eerder gingen kroegen en restaurants open, maar nu moeten ze toch weer dicht. Niet iedereen ziet de ernst van de situatie in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore