Binnenlandse reis

Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij vervangt vliegtuigen door treinen

07 juli 2020 01:35 Aangepast: 07 juli 2020 01:38
Toestellen van luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines op het vliegveld van Wenen. Beeld © Eyevine

In Oostenrijk neemt luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines een bijzonder besluit. Dagelijkse reizen tussen hoofdstad Wenen en Salzburg voert de maatschappij vanaf nu niet meer uit met vliegtuigen, maar met treinen. Zo voldoet het aan een van de voorwaarden voor staatssteun.

Vanwege de coronacrisis kreeg Austrian Airlines, net als veel andere luchtvaartmaatschappijen, staatssteun van de overheid. De maatschappij ontving een lening van 600 miljoen euro. Daar waren echter wel een paar voorwaarden aan verbonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan luchtvaart zonder steun overleven? Kleine maatschappijen moeten zich zorgen maken

Zo moet de uitstoot van binnenlandse reizen van de maatschappij over dertig jaar met 50 procent gedaald zijn. Ook moeten vluchten naar bestemmingen die per trein binnen drie uur bereikbaar zijn tegen die tijd geschrapt zijn. Dat schrijft CNN

2 uur en 49 minuten

Austrian Airlines besloot het er niet bij te laten zitten en neemt meteen maatregelen. Dagelijkse vluchten van Wenen naar Salzburg worden vanaf half juli geschrapt. In plaats daarvan zet de luchtvaartmaatschappij treinen in. Reizigers die al een vliegticket hadden kunnen hun geld terugkrijgen of mogen per trein reizen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-oplossing: passagiersvliegtuigen volgepakt met luchtvracht

Een treinreis van het vliegveld van Wenen naar het centrum van Salzburg duurt zo'n 2 uur en 49 minuten. Een vlucht tussen de twee steden, die zo'n 300 kilometer bij elkaar vandaan liggen, duurde 45 minuten. Maar als je de benodigde tijd op het vliegveld in acht neemt, duurt een reis van deur-tot-deur waarschijnlijk even lang.

Van 3 naar 31 treinen per dag

Toen het vliegveld van Salzburg vorig jaar een maand gesloten bleef experimenteerde de luchtvaartmaatschappij al met de treinreis.

Er reden gemiddeld zo'n drie treinen per dag tussen de twee steden. Nu de luchtvaartmaatschappij haar vluchten staakt en treinen inzet zullen er tot ruim dertig treinreizen per dag tussen de twee steden zijn.

Veilig of niet? Op vakantie in een propvol vliegtuig

De vakanties binnen Europa kunnen vanaf 15 juni weer doorgaan, kondigde premier Rutte gisteren aan. Maar is dat wel veilig, met zijn allen in een propvol vliegtuig? De meningen zijn verdeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore