Blijven of naar huis?

Lockdown treft Nederlandse vakantiegangers in Portugal

06 juli 2020 16:29 Aangepast: 08 juli 2020 14:32
Een strand in Portugal. Beeld © AFP

Reisorganisatie TUI heeft Nederlandse reizigers die in lockdown-gebieden in Portugal zaten met klem verzocht daar weg te gaan. Iedereen heeft daar gehoor aan gegeven. Het gaat om vakantiegangers in delen van Lissabon en Porto, in totaal negen mensen.

Vorige week werden daar versoepelingen van coronamaatregelen teruggedraaid wegens een stijging van het aantal besmettingen. Onduidelijk is of de vakantiegangers via TUI een pakketreis hebben geboekt of een enkele vlucht. Dat is nogal een verschil: reizigers met een vlucht én overnachting via TUI worden namelijk geholpen bij hun terugkeer naar Nederland. TUI-reizigers met enkel een vlucht moeten dat zelf regelen.

Lockdown

Afgelopen weekend werd vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen ook in meerdere regio's in Spanje opnieuw een lockdown afgekondigd. Daar gingen het gebied rond de Catalaanse stad Lerida en een deel van Galicië op slot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als jouw vakantiebestemming ineens oranje wordt: 'Ga niet zelf annuleren'

Haalt de Nederlandse overheid vakantiegangers terug?

"Nee, Nederland gaat geen toeristen repatriëren", staat op de site van de Rijksoverheid. "U kunt vanaf 15 juni weer naar een groot aantal Europese landen op vakantie. Maar let op. De situatie kan snel veranderen. Als ergens een grote corona-uitbraak is, kan een land of regio zo maar weer op slot gaan. Of u dit risico wilt nemen, is een keuze die u zelf maakt."

Blijven of terughalen

Het is nog niet bekend of andere reisorganisaties ook vakantiegangers in de afgesloten delen van Spanje en Portugal hebben. Ook Corendon regelt kosteloze terugkeer als de Nederlandse overheid dat gebied op oranje zet of wanneer het gebied in lockdown gaat.

"Dan bepalen we in overleg met Nederlandse en lokale overheden en de gasten zelf wat het verstandigst is: vakantiegangers hun vakantie laten afmaken of hen direct – op onze kosten – terughalen naar Nederland", aldus de reisorganisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krijg je een boete als je niet in quarantaine gaat na je vakantie?

Sunweb is vanwege de coronadrukte telefonisch niet bereikbaar, stelt de organisatie op haar website. Wel zegt Sunweb online iedereen met een pakketreis 'veilig terug naar huis' te brengen met een repatriëringsvlucht, 'mocht de situatie daar om vragen'.

Reisadvies Portugal

Dit schrift het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website over de situatie in Portugal:

"Op dit moment is er in de regio’s rondom Porto (Portugal Norte) en Lissabon (Lisboa e Vale do Tejo) een lokale uitbraak van het coronavirus. De kleur van deze gebieden is op de kaart daarom aangepast van geel (let op: veiligheidsrisico’s) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Als u vanuit deze regio’s terugkomt in Nederland is het dringende advies om 14 dagen in (zelf)quarantaine te gaan.

Laura op zonvakantie in coronatijd: zo gaat het er op Kreta aan toe

Bekijk hier hoe verslaggever Laura vakantie vierde in Griekenland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore