Eeuwige sneeuw

Roze sneeuw in Italiaanse Alpen (en dat is slecht nieuws)

06 juli 2020 16:55
Een luchtfoto van de roze sneeuw vlak bij Pellizzano. Beeld © Miguel Medina

Het is een opmerkelijk gezicht in de Italiaanse Alpen. In de noordelijke regio Trentino-Zuid-Tirol kleurt de sneeuw op enkele bergtoppen niet wit, maar lichtroze. Vermoedelijk komt de verkleuring door algen en zorgen die ervoor dat de sneeuw sneller smelt.

Dat sneeuw roze kleurt is ongebruikelijk, maar het komt vaker voor. Een Italiaanse wetenschapper die onderzoek deed naar de verkleuring denkt dat die veroorzaakt wordt door de algensoort Ancylonema nordenskioeldii. Die alg wordt tijdens de lente en zomer ook weleens waargenomen op Groenland en bij de Noord- en Zuidpool.

De soort is niet gevaarlijk voor de natuur, maar zorgt er wel voor dat sneeuw sneller smelt. Normaal gesproken weerkaatst het witte sneeuw de meeste zonlicht, maar door de roze gloed absorbeert de warmte en ontdooit de sneeuw. Daardoor krijgen de algen meer water en lucht en komen er meer algen bij. De effecten van klimaatverandering worden zo nog sneller zichtbaar, waarschuwen onderzoekers.

Toerisme

Wat het probleem heeft veroorzaakt is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk hebben bergbeklimmers- en wintersporttoerisme in het gebied daaraan bijgedragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore