Quarantaine en stabiel

Na twee besmettingen in Mongolië, nu ook pest in China

06 juli 2020 13:29 Aangepast: 06 juli 2020 13:57
Deze bacterie is de veroorzaker van de builenpest. Beeld © iStock

In het noorden van China is een herder besmet geraakt met de builenpest. Een week eerder raakten twee mannen in buurland Mongolië ook al besmet met de ziekte.

De besmetting heeft in Bayan Nur voor opschudding gezorgd. De stad ligt zo'n 150 kilometer van de grens met Mongolië. De twee mensen die in Mongolië besmet raakten, kregen de ziekte na het eten van marmottenvlees.

De geïnfecteerde persoon is een herder uit die regio. BBC schrijft dat hij momenteel in quarantaine verblijft en stabiel is. Het is nog onduidelijk hoe de herder de ziekte heeft opgelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mannen in Mongolië besmet met pest, mogelijk door eten van marmotvlees

In Bayan Nur is gisteren een waarschuwing voor pestpreventie afgegeven. De maatregelen blijven volgens XinhuaNet van kracht tot het einde van het jaar.

Van mens tot mens

Omdat de pest kan worden overgegeven van mens tot mens, raden autoriteiten inwoners aan zichzelf goed te beschermen. Daarnaast wordt het jagen op en eten van dieren die de ziekte kunnen verspreiden verboden. Als iemand om onduidelijke redenen hoge koorts heeft of zelfs overleden is, moet dat gemeld worden. 

Ook moeten inwoners melding maken van zieke of dode marmotten en andere dieren.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

Wat is de (builen)pest?

Pest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie wordt overgedragen door vlooien. Bij de pest kunnen zeer pijnlijke builen op de huid ontstaan. De ziekte heeft in het verleden tot massale sterfte onder de Europese bevolking geleid. De laatste gevallen van pest in Nederland waren aan het begin van de 20e eeuw.

Er bestaan drie typen pest: builenpest, longpest en septische infecties als gevolg van pest. De tijd van besmetting tot de eerste ziekteverschijnselen hangt af van het type pest en varieert van enkele dagen voor longpest tot ongeveer een week voor builenpest en septische infecties.

Builenpest begint met koorts, hoofdpijn en koude rillingen, gevolgd door het ontstaan van zeer pijnlijke builen, met name in de liesstreek en de oksels. Zonder behandeling dringt de bacterie in ongeveer de helft van de gevallen door in de bloedbaan en veroorzaakt sepsis (bloedvergiftiging). Onbehandelde sepsis is vrijwel altijd dodelijk.

Gedurende de periode 2000-2009 zijn in totaal 21.725 vermoedelijke gevallen van pest gemeld aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Mogelijk is dit aantal hoger omdat in veel landen niet adequaat gegevens worden verzameld over pestgevallen.

Bron: RIVM  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore