Wereldberoemd

Componist Ennio Morricone (91) overleden

06 juli 2020 08:57 Aangepast: 06 juli 2020 10:40
Ennio Morricone, in februari 2019. Beeld © Pier Marco Tacca/Getty Images

De Italiaanse componist Ennio Morricone is overleden. Hij werd 91 jaar oud. Morricone componeerde muziek voor ongeveer 500 films en televisieseries, van Once Upon a Time in the West tot The Sopranos.

Een paar dagen geleden belandde de componist in het ziekenhuis nadat hij zijn dijbeen brak. Hij stierf in Rome en wordt in besloten kring begraven, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Morricone werd vooral bekend vanwege zijn filmmuziek. Wereldberoemd zijn onder meer de mondharmonicaklanken uit Once Upon A Time In The West uit 1968. 

Het album met de soundtrack stond destijds een paar jaar lang in de Album Top 50. De single Il était une fois dans l'ouest haalde in 1976 zelfs de Nederlandse Top 40. De film is hier ook bekend onder de titel Het gebeurde in het westen. De muziek die Morricone eind jaren zestig schreef voor de film van regisseur Sergio Leone is nog altijd populair. De soundtrack staat op de eerste plaats van de Filmmuziek Top 40 van NPO Radio 4.

Morricone won in zijn leven meerdere grote prijzen. Hij werd zes keer genomineerd voor een Oscar. Hij won het beeldje drie jaar geleden voor The Hateful Eight van Quentin Tarantino.

Ennio Morricone, in Juli 2017. Ennio Morricone, in Juli 2017.

De muziek die Morricone eind jaren zestig schreef voor de 'spaghetti westerns' van regisseur Sergio Leone (1929-1989) maakte hem wereldberoemd. De bekendste uit de jaren zestig zijn naast Once Upon A Time In The West de westerns The Good, The Bad And The Ugly en A Fistful of Dollars. Hij lanceerde in die muziek originele effecten bijvoorbeeld door geluid van vuurwapens mee te nemen en de fluit en mondharmonica veel als achtergrond in te zetten.

Morricone baarde ook opzien met zijn muziek voor de film The Mission van Roland Joffé uit 1986. Daar mengt hij Latijns-Amerikaanse volksmuziek met liturgische werken uit Europa. Hij verwerkte vaak in zijn composities klassieke muziek, rock, Italiaanse volksmuziek en jazz en hield ervan ongebruikelijke instrumenten en de menselijke stem te gebruiken.

De componist meed het experiment niet, zolang het maar in dienst van de beelden stond. Hij vermengde klassieke muziek, rock, Italiaanse volksmuziek en jazz en hield ervan ongebruikelijke instrumenten te gebruiken. Toch voelde Morricone zich in de filmwereld niet erkend. Vaak werd hij voor een Oscar genomineerd maar het duurde lang voor hij er eindelijk echt een kreeg. Hij toonde zich in media gekrenkt door de in zijn ogen aanvankelijke onderwaardering van de muziek voor The Missing. Die heeft hij ook zijn beste genoemd. In 2007 kreeg hij wel een Oscar voor zijn oeuvre.

Zoon van een trompettist

Morricone werd 10 november 1928 als zoon van een trompettist in de volkswijk Trastevere in Rome geboren. In 1938 ging hij trompet studeren aan de befaamde Academia di Santa Cecilia. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad hij voor Amerikaanse en Canadese militairen op in het ensemble van zijn vader. Aanvankelijk maakte hij klassieke stukken, zoals Il Mattino, een compositie voor een stem en een piano (1946). In de jaren vijftig en zestig werd hij een belangrijk arrangeur bij de publieke omroep RAI. In de jaren zestig begon hij zich toe te leggen op filmmuziek.

Aanvankelijk had hij niet veel succes, maar dat veranderde, toen regisseur en vroegere klasgenoot Sergio Leone hem aantrok.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore