Hachalu Hundessa

Meer dan 160 doden in Ethiopië na moord op popidool

05 juli 2020 18:36
Beeld © Getty Images

Toen het Ethiopische popidool Hachalu Hundessa vorige week werd vermoord, was een groot deel van het land in rouw. Demonstraties volgden. Daarbij zijn nu meer dan 160 mensen omgekomen.

Hachalu behoort tot de Oromo, een etnische groep in Ethiopië. Met zijn popmuziek voerde hij jarenlang actie tegen de Ethiopische regering, die deze etnische groep slecht behandelde. Mede door zijn protest viel in 2018 de regering en kwam Abiy Ahmed, de eerste Oromo-premier, aan de macht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ethiopische premier Abiy Ahmed wint Nobelprijs voor de Vrede

De 34-jarige artiest werd afgelopen maandag in zijn auto doodgeschoten terwijl hij door een buitenwijk van de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa reed. Wie de schoten heeft gelost, is nog onbekend, maar er zijn ondertussen vijf verdachten aangehouden. 

Oromo

Zo’n veertig procent van de mensen in Ethiopië maakt deel uit van de Oromo. Het is de grootste etnische groep in Ethiopië en de meesten wonen in de regio Oromiya. De Amharen vormen de tweede grootste groep, zo’n kwart van de bevolking. Amhaars is de officiële taal in Ethiopië en deze groep is vaak aan de macht.

De moord schokte het hele land. Een groot deel van het land was in rouw en de moord zorgde voor onrust. Veel fans zijn de straten op gegaan en vragen om rechtvaardigheid voor de zanger. Gedurende de week werden de protesten steeds gewelddadiger.

Demonstraties werden rellen. De politie tolereerde dat niet en sloeg hard terug. Bij het geweld zijn vooral burgers omgekomen en 11 politieagenten. De demonstraties vanwege de moord staan niet op zichzelf, gezien er al politieke spanningen waren.  

Wereldwijde demonstraties tegen de moord op Hachalu Hundessa. Wereldwijde demonstraties tegen de moord op Hachalu Hundessa.

Veel Oromo vinden dat Abiy Ahmed, nu hij premier is, hen in de steek laat. Hij zou volgens hen zijn nek niet genoeg voor de Oromo uitsteken. Deze frustratie wordt vooral geuit door oppositieleider Jawar Mohammed, die zelf ook tot de Oromo behoort.

Jawar Mohammed. Jawar Mohammed.

Jawar Mohammed vindt dat de premier verantwoordelijk is voor de moord op Hachalu. Op zijn beurt zegt premier Ahmed dat de moord en het geweld dat daarop volgde gecoördineerde pogingen zijn op het land te destabiliseren. Volgens hem zit onder anderen Mohammed hierachter. Hij heeft de oppositieleider daarom laten oppakken.

Sirak hield 20 jaar lang gouden kroon verborgen in Rotterdams appartement

Sirak vond eind jaren 90 een koffer met daarin een eeuwenoude gestolen kroon. Nu, 20 jaar later, brengt hij de kostbare ontdekking terug naar Ethiopië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore