Ga naar de inhoud
'Pas advies aan'

Groep wetenschappers claimt: besmetting ook via kleine druppeltjes

Beeld © EPA

Ruim 200 wetenschappers willen dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO serieuzer kijkt naar de mogelijkheid dat het coronavirus wordt verspreid via aerosolen, hele kleine luchtdeeltjes.

De WHO neemt aan dat het coronavirus voornamelijk wordt overgedragen door grote druppels die verspreid worden bij het hoesten, niezen en (hard) praten. Het advies om anderhalve meter afstand te houden is daar het gevolg van: de grote druppels verspreiden zich niet verder dan anderhalve meter door de lucht en vallen vrij snel op de grond kapot.

32 landen

In een open brief aan de WHO hebben 239 wetenschappers uit 32 landen nu een reeks argumenten aangedragen die zouden aantonen dat óók kleinere deeltjes (aerosolen) mensen kunnen infecteren. De New York Times schrijft erover.

Twee weken geleden deden Nederlandse wetenschappers bij RTL Nieuws ook een oproep met deze strekking.

Gevaar
Lees ook:
Gevaar verspreiding coronavirus via kleine druppels onderschat

Als het virus zich ook kan verspreiden via deze aerosolen, zouden mensen die netjes afstand houden óók besmet kunnen raken, vooral als ze lang in dezelfde, slecht geventileerde ruimte zitten.

De wetenschappers roepen de WHO op om de adviezen alvast aan te passen: zo zou goede ventilatie in bijvoorbeeld verpleeghuizen en bedrijven een hoop besmettingen kunnen voorkomen.

Gevaar verspreiding coronavirus via kleine druppels onderschat

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het virus binnenshuis via kleine druppeltjes in de lucht overdraagbaar is. In een nieuw advies aan de Europese lidstaten stelt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dat extra aanvoer van verse buitenlucht in afgesloten ruimtes het risico van de verspreiding van het coronavirus verlaagt.

Het (ECDC) en een aantal Europese landen pleiten er daarom voor om ventilatiesystemen harder aan te zetten om de verspreiding van corona tegen te gaan. Deskundigen uit Nederland en het buitenland snappen niet waarom het kabinet geen extra eisen heeft aangekondigd voor de ventilatie van gebouwen.

De WHO is tot op heden nog niet overtuigd. De organisatie blijft bij de adviezen die al eerder zijn gegeven. Naast afstand houden en geen handen schudden wordt ook geadviseerd om goed de handen te wassen, terwijl er beperkt bewijs is voor de verspreiding van het virus via oppervlaktes.

De wetenschappers hebben ook kritiek op de cultuur binnen de WHO. Het comité dat verantwoordelijk is voor infectiepreventie is volgens de experts te veel gebonden aan 'rigide en overdreven gemedicaliseerd wetenschappelijk bewijs'. Daardoor is het comité 'traag en risicomijdend' in het bijwerken van de richtlijnen. Als iemand binnen het comité een andere mening heeft, wordt deze telkens door een paar 'conservatieve stemmen' de mond gesnoerd.

'Superspreader events'

Linsey Marr, een expert in de overdracht van virussen in de lucht, zegt tegen de New York Times dat wetenschappers er niet in geslaagd zijn het coronavirus uit aerosolen in het laboratorium te laten groeien, maar dat betekent volgens haar niet dat aerosolen niemand kunnen besmetten.

Volgens haar is tot op heden alleen getest met monsters uit ziekenhuiskamers waar de lucht geventileerd wordt. In de meeste gebouwen wordt slechter geventileerd, waardoor virussen zich in de lucht kunnen ophopen. Het virus is volgens haar het meest besmettelijk als mensen langdurig bij elkaar in de buurt zijn, vooral binnenshuis, en vooral bij zogenoemde 'superspreader events': slecht geventileerde ruimtes zoals drukke cafés waar veel mensen samenkomen die heel hard praten.

Waarom zingen de kans op corona kan vergroten

03:37
Verslaggever Hans Schutte legt uit wat de deeltjes precies zijn en waarom ze voor problemen zorgen.