4 maanden de tijd

Kanye West doet gooi naar presidentschap: 'De belofte van Amerika waarmaken'

05 juli 2020 13:30 Aangepast: 05 juli 2020 13:49
Kanye West in het Witte Huis. Beeld © Getty Images

Met nog geen vier maanden te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen, besluit hip-hoplegende Kanye West zich verkiesbaar te stellen als president. Met een opvallende tweet maakte hij dit bekend op de 4th of July, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag.

Het is een opvallende zet van de artiest, producer, modeontwerper en man van realityster Kim Kardashian. Maar geheel onverwacht is het niet. Tijdens de MTV Music Awards in 2015 zei West in 2020 mee te willen doen aan de verkiezingen. Afgelopen november had hij het over een kandidaatschap in 2024.

Nu lijkt hij zijn plannen dit jaar al te willen uitvoeren. "We moeten de belofte van Amerika nu waarmaken door in God te vertrouwen, onze visie te verenigen en onze toekomst op te bouwen. Ik stel me verkiesbaar als president van de Verenigde Staten! #2020VISION", schreef West.

De tweet kreeg meer dan 100.000 reacties. De meeste hebben vooral een lacherige toon, maar de artiest kan ook op steun rekenen. Bijvoorbeeld van Tesla-baas Elon Musk.

Ook Kim Kardashian lijkt een carrièreswitch naar first lady te zien zitten. Met een simpele emoticon van een Amerikaanse vlag toont ze de steun voor haar echtgenoot.

Hoe serieus de aankondiging van West is, zal nog moeten blijken. West heeft vooralsnog de federale kiesraad niet benaderd om zich daadwerkelijk voor de verkiezingen in november in te schrijven. In vier maanden tijd een campagne opzetten, is een grote uitdaging.

Kandidatuur verkiezingen

Aangezien de race voor de Democratische en Republikeinse partij al gestreden is, zal West zich als onafhankelijke kandidaat moeten aanmelden. De geschiedenis heeft uitgewezen dat kandidaten die niet worden aangedragen door de Democratische of Republikeinse partij weinig kans maken op het presidentschap.

De aankondiging van West wordt groot opgepakt, omdat hij een bekendheid is. Hij is naast de bekende politieke kandidaten namelijk niet de enige persoon die zich verkiesbaar stelt. Er hebben zich ondertussen al meer dan 1100 mensen aangemeld als kandidaat.

Een kandidaat kan zijn of haar kandidatuur op elk moment verklaren, maar zodra hij of zij meer dan 5000 dollar beschikbaar heeft voor de campagne, moet de kandidaat zich binnen 15 dagen inschrijven bij de Federale Verkiezingscommissie.

Petje

West en zijn vrouw uitten aan het begin van het presidentsschap van Donald Trump hun steun voor de Republikein. Ze gingen langs bij Trump in zijn kantoor in New York en het Witte huis.

West liet zich ook graag fotograferen met een rood Make America Great Again-petje, merchandise van Trumps campagne. Daarnaast werkten West en Kardashian herhaaldelijk samen met de president, onder meer voor de vrijlating van gevangenen.

Kanye West en Donald Trump. Kanye West en Donald Trump.

De zogeheten vriendschap tussen de twee mannen bekoelde echter snel. Eind 2018 distantieerde de artiest zich van de president. "Mijn ogen zijn geopend en nu realiseer ik mij dat ik ben gebruikt om een boodschap te verspreiden, waar ik niet in geloof. Ik neem afstand van de politiek en concentreer me volledig op het creatieve", twitterde West toen nog. 

Nu lijkt de artiest dus zijn politieke ambities toch weer op te pakken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dochter George Floyd bedankt Kanye West

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore