Onafhankelijkheidsdag

Betogers VS halen opnieuw standbeeld Columbus naar beneden

05 juli 2020 09:22 Aangepast: 05 juli 2020 09:42
Demonstranten halen het beeld van Columbus naar beneden Beeld © Twitter Louis Krauss

In de Amerikaanse stad Baltimore hebben betogers een standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus neergehaald en in het water gegooid. Dit gebeurde symbolisch op 4 juli, de dag waarop Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren.

Terwijl op andere plekken in de stad het vuurwerk de lucht in schoot om 4th of July te vieren, hielden betogers in Baltimore zich bezig met het omverwerpen van één van de drie standbeelden van Columbus in de stad.

Het is niet het eerste beeld van de ontdekkingsreiziger dat in de afgelopen periode naar beneden is gehaald: onder andere in Minneapolis, Miami en Boston richtten betogers zich op standbeelden van historische figuren met een dubieus verleden.

Held of schurk?

Christoffel Columbus wordt vereerd als de 'ontdekker' van Amerika, voor zijn zeereizen naar het Caraïbisch gebied. Toch is er al bijna 500 jaar discussie over de vraag of het een held of schurk was. Sommige historici houden hem verantwoordelijk voor geweld tegen de oorspronkelijke bewoners van Amerika en zien hem als aanzetter van grootschalige slavenhandel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Standbeeld Piet Hein in Rotterdam beveiligd met politiecamera

Betogers in Baltimore dreigden al weken het standbeeld weg te halen, en voegden gisteren de daad bij het woord. President Trump haalde op dezelfde dag juist in een speech uit naar dit soort activisten. "We zijn op dit moment bezig met het verslaan van links radicalen, anarchisten, opruiers, plunderaars en mensen die vaak geen idee hebben wat ze aan het doen zijn."

"We zullen nooit toestaan dat een woedende menigte onze standbeelden neerhaalt, onze geschiedenis wist en onze kinderen indoctrineert", ging hij verder. "En we zullen de Amerikaanse manier van leven, die begon toen Columbus is 1492 Amerika ontdekte, verdedigen, beschermen en behouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore