Wat ging er mis?

44.000 doden in Groot-Brittannië: waarom de Britse corona-aanpak faalde

04 juli 2020 12:00 Aangepast: 04 juli 2020 12:22
De Britse premier Boris Johnson Beeld © AFP

Dagelijks overlijden er nog altijd meer dan honderd patiënten aan het coronavirus in Groot-Brittannië. In totaal kwamen 44.000 patiënten om het leven als gevolg van het virus – het hoogste aantal van Europa. Wat ging er mis met de corona-aanpak in Engeland?

Elke donderdag applaudisseerden de Britten voor het zorgpersoneel van de NHS, de nationale gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk. Dat deden ze de eerste tien weken van de lockdown tenminste. Maar na een maand wekelijks applaus werd de roep van het zorgpersoneel steeds groter: "We hebben liever voldoende coronatests dan applaus."

Ernst virus onderschat

Britse politici kwamen half april onder vuur te liggen vanwege het gebrek aan coronatests en beschermend materiaal, zoals mondkapjes en handschoenen. Ziekenhuisdirecteuren stonden zelfs op het punt dokters te vragen hun werk zonder operatieschort te doen, omdat de voorraad op raakte. 

Zoals zoveel andere landen onderschatte de Britse overheid de ernst van het virus en kocht te laat beschermend materiaal. Wereldwijd was de vraag hiernaar zo gestegen dat de schaarste toenam. Maar de ontreddering van de Britse regering werd pas pijnlijk duidelijk toen bleek dat de overheid een deadline miste van een EU-initiatief om een grote, gezamenlijke aankoop te doen.

Geen wonder dat Britse nieuwszenders een week later, na een dagenlange vertraging en herhaaldelijke beloftes van de minister van Buitenlandse Zaken, een vrachtvlucht vol beschermend materiaal vanuit Turkije live volgde tot het veilig op Britse bodem landde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coronabrandhaard Verenigd Koninkrijk: we horen er weinig over en dit is waarom

Omstreden beslissingen

Begin februari leken de Britten de corona-uitbraak nog in de hand te kunnen houden. Patiënten met het virus werden geïdentificeerd, geïsoleerd en hun contacten werden nagezocht. Maar naarmate het aantal coronagevallen toenam, werd het duidelijker dat de Britten te weinig capaciteit hadden om te testen. Terwijl er in Duitsland half maart dagelijks 20.000 mensen getest werden, bleven de Britten achter met 2000 tests per dag. Het virus kreeg hierdoor de kans om zich heen te grijpen.

De Britse regering maakte rond die tijd nog een andere omstreden beslissing. Op 11 maart noemde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de corona-uitbraak officieel een pandemie. Premier Rutte gaf een aantal dagen later een toespraak. Scholen, restaurants en sportscholen werden in Nederland vanaf 16 maart gesloten.

Diezelfde dag raadde Boris Johnson de Britten aan vanuit huis te werken en sociaal contact te vermijden. Een regelrecht verbod was dat alleen niet. Scholen, winkels en restaurants bleven in Groot-Brittannië een week langer geopend. En dat gebeurde tijdens een cruciaal moment van de uitbraak, zeggen veel medische experts. Met een eerdere 'lockdown' zouden mensenlevens gespaard zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Liever niet op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar waarom?

Johnson zelf besmet

De premier zelf kwam eind april zelf met ernstige coronaklachten op de intensive care van het St Thomas Hospital te liggen. Terwijl Johnson in het ziekenhuis knokte om niet aan de beademing te hoeven, werd minister Raab van Buitenlandse Zaken benoemd tot 'regeringsvertegenwoordiger', geen plaatsvervangend premier. En dus kampten de Britten tijdens de piek van de epidemie met een gebrek aan daadkrachtig leiderschap.

Tot opluchting van veel Britten krabbelde Johnson snel op. Maar blijdschap maakte al snel plaats voor frustratie vanwege de verwarrende aanbevelingen van de regering. Zo bleek de belangrijkste adviseur van Johnson, Dominic Cummings, de coronamaatregelen aan zijn laars te hebben gelapt door 400 kilometer door het land te rijden, zodat zijn ouders op zijn zoontje konden passen. En maakte de regering op het laatste moment bekend dat scholen tot volgend schooljaar gesloten blijven en steggelden ministers wekenlang of een afstand van 2 of 1 meter voldoende is om de verspreiding van het virus in te perken.

Heel Groot-Brittannië versoepelt regels, maar één stad moet opnieuw in lockdown

Vanwege een nieuwe piek in het aantal coronabesmettingen moet de Britse stad Leicester opnieuw in lockdown. En dat terwijl de regels in Groot-Brittannië juist versoepeld worden. "Ik heb gehuild bij mijn vrouw."

Pubs weer open

Nu de lockdownregels worden versoepeld en restaurants, kappers en winkels dit weekend voorzichtig opengaan, zijn veel Britten er niet gerust op. Peilingen laten zien dat meer dan de helft van de Britten liever nog niet buiten de deur gaat eten. Als Engeland de deuren naar het buitenland vanaf maandag weer op een kier zet, hoef je dan ook niet te verwachten dat er meteen hordes Britse toeristen met hun rolkoffers richting het vliegveld trekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore