Buitenland

Trump haalt uit naar links bij viering onafhankelijkheid VS

04 juli 2020 08:44 Aangepast: 04 juli 2020 08:45
Donald Trump Beeld © AFP

De Amerikaanse president Trump heeft aan de vooravond van de viering van 4 juli in een toespraak links Amerika verweten de Amerikaanse geschiedenis 'af te breken'.

Trump sprak op een grote bijeenkomst nabij Mount Rushmore, als onderdeel van de viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag.

'Linkse culturele revolutie'

"Op scholen, redacties, zelfs in de bestuurskamers van onze grote bedrijven is sprake van een extreem-links fascisme, dat absolute trouw eist", oreerde hij. "Als je hun taal niet spreekt, hun mantra's niet opdreunt en hun bevelen niet opvolgt, word je gecensureerd, in de ban gedaan, op de zwarte lijst gezet, vervolgd en gestraft." 

Volgens de president wil deze 'linkse culturele revolutie' alles wat is bereikt met de Amerikaanse revolutie in 1783 omverwerpen en zo 'de beschaving vernietigen die miljarden heeft gered van ziekte, honger en geweld'.  

Geen gepaste afstand

Donald Trump beloofde zijn toehoorders dat hij een presidentieel bevel gaat uitvaardigen voor de stichting van een nationale tuin met Amerikaanse helden. Daarin komen volgens Trump 'de standbeelden van de grootste Amerikanen die ooit hebben geleefd'.

De eerste namen voor de beeldentuin zijn ook al bekend. Onder anderen Thomas Jefferson (derde president van de VS), Betsy Ross (die de eerste vlag van Amerika zou hebben genaaid) en Jackie Robinson (de eerste Afro-Amerikaanse honkbalspeler in de Major League) zouden een plekje moeten krijgen.

Bij de viering waren naar schatting ruim 7000 mensen aanwezig. Vrijwel niemand droeg een mondkapje en ook het advies om gepaste afstand te houden, werd door veel aanwezigen genegeerd.

Ondertussen is het aantal geregistreerde besmettingen met het nieuwe coronavirus in de Verenigde Staten in het afgelopen etmaal met een recordaantal van 57.683 toegenomen. De VS tellen intussen iets minder dan 2,8 miljoen besmettingen; het aantal doden ligt inmiddels op 129.432.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Plotselinge en gevaarlijke wending': meer besmettingen in Texas

Omstreden vuurwerkshow

Inheemse demonstranten werden gearresteerd na het blokkeren van een weg naar het monument in de staat South-Dakota. Zij hadden kritiek op Trump vanwege het risico om het Covid-19-virus te verspreiden en voor het vieren van de Amerikaanse onafhankelijkheid op grond die voor hen, de oorspronkelijke bewoners van de VS, heilig is.

Trump bekeek bij Mount Rushmore ook een vuurwerkshow. Natuurbeschermingsorganisaties hadden geprotesteerd tegen dat vuurwerk vanwege de vrees voor branden in het natuurgebied en het milieu. Om die redenen was er bij Mount Rushmore sinds 2009 geen vuurwerkshow meer geweest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore