Pandemie van vroeger

Mannen in Mongolië besmet met pest, mogelijk door eten van marmotvlees

03 juli 2020 11:15 Aangepast: 03 juli 2020 12:15
Beeld © Wikimedia / Creative Commons

Het westelijke deel van Mongolië is in quarantaine geplaatst omdat er twee mensen besmet zijn geraakt met de builenpest. Mogelijk zijn ze besmet geraakt door het eten van het vlees van een marmot.

Tests in een laboratorium hebben aangetoond dat er twee mensen in de regio van de stad Khovd ziek zijn geworden, schrijven lokale media. Het nationale onderzoekscentrum voor zoönosen in Mongolië (NCZD) heeft nu geadviseerd om de regio rondom Khovd in quarantaine te plaatsen. Auto's worden nu niet meer toegelaten in het gebied. Zoönosen zijn ziekten of infecties die overdraagbaar zijn van gewervelde dieren op mensen.

146 mensen onderzocht

De NCZD heeft 146 mensen onderzocht die mogelijk contact hebben gehad met de twee besmette personen en heeft 504 mensen in het vizier die indirect contact hebben gehad. De uitkomsten van die onderzoeken zijn niet bekend.

De twee besmette mannen zouden broers van elkaar zijn, schrijven lokale media. Ze zouden 27 en 17 jaar oud zijn. De oudere broer zou in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. 

Wat is de (builen)pest?

Pest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie wordt overgedragen door vlooien. Bij de pest kunnen zeer pijnlijke builen op de huid ontstaan. De ziekte heeft in het verleden tot massale sterfte onder de Europese bevolking geleid. De laatste gevallen van pest in Nederland waren aan het begin van de 20e eeuw.

Er bestaan drie typen pest: builenpest, longpest en septische infecties als gevolg van pest. De tijd van besmetting tot de eerste ziekteverschijnselen hangt af van het type pest en varieert van enkele dagen voor longpest tot ongeveer een week voor builenpest en septische infecties.

Builenpest begint met koorts, hoofdpijn en koude rillingen, gevolgd door het ontstaan van zeer pijnlijke builen, met name in de liesstreek en de oksels. Zonder behandeling dringt de bacterie in ongeveer de helft van de gevallen door in de bloedbaan en veroorzaakt sepsis (bloedvergiftiging). Onbehandelde sepsis is vrijwel altijd dodelijk.

Gedurende de periode 2000-2009 zijn in totaal 21.725 vermoedelijke gevallen van pest gemeld aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Mogelijk is dit aantal hoger omdat in veel landen niet adequaat gegevens worden verzameld over pestgevallen.

Bron: RIVM  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore