Rellen verwacht

Bloedbad in Ethiopië na moord op populaire protestzanger: zeker 80 doden

02 juli 2020 17:45 Aangepast: 02 juli 2020 18:18
Protesten na de moord op de populaire zanger Hachalu Hundessa. Beeld © Getty

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba rijden militairen in tanks rond door de woonwijken. Er zijn al ruim tachtig doden gevallen bij bloedige etnische rellen met machetes en stokken. Dit is wat er speelt.

Wat is er aan de hand?

Het is al dagen onrustig in het Oost-Afrikaanse land. Dat begon afgelopen maandag toen de populaire protestzanger Hachalu Hundessa werd doodgeschoten in Addis Abeba. Het ging volgens de politie om een gerichte aanval, meldt Al Jazeera.

Sindsdien zwerven groepen van met name jongeren door de straten van de hoofdstad. Zij dragen machetes en stokken en gaan volgens getuigen op meerdere plekken een bloedig gevecht aan met jongeren van andere etnische groepen. Ook zijn er aanvallen op de politie, die inmiddels met scherp schiet.

Waarom deze etnische rellen?

Hundessa zong over het lot van de Oromo, de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië die zich al jaren achtergesteld voelt. De nummers van de zanger die ook tot die groep behoorde, werden strijdliederen van een volksopstand in 2015. Toen werden veel Oromo verdreven uit hun woongebied in de regio Oromia.

In Ethiopië bestaan verschillende etnische rivaliteiten. Het land met honderd miljoen inwoners telt meer dan tachtig etnische groepen, waarvan sommigen na het afzetten van dictator Mengistu Haile Mariam in 1991 een eigen deelstaat hebben. Er is zo veel vijandigheid ontstaan omdat sommigen claimen dat zij recht hebben op gebieden waar nu nog andere groepen wonen.

Zanger Hachalu Hundessa werd met zijn liedjes een icoon van revolutie in Ethiopië - en dan vooral voor de onderdrukte Oromo.

Is er hoop op betere tijden?

De komst van de nieuwe premier Abiy Ahmed in april 2018 moest een einde maken aan de opstand. Hij is de eerste regeringsleider van Oromo-afkomst. Ahmed wil alleen niets weten van partijen met een specifieke etnische achtergrond en richtte juist een partij op voor mensen van verschillende achtergronden.

Ahmed won vorig jaar nota bene nog de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij vrede sloot met buurland Eritrea en bemiddelde in de burgeroorlog in Soedan en bij het sluimerende grensconflict tussen Kenia en Somalië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ethiopische premier Abiy Ahmed wint Nobelprijs voor de Vrede

Maar toch gaat het weer mis?

Een deel van de Oromo voelt zich in de steek gelaten door de nieuwe premier. Zij vinden dat Ahmed te weinig voor hen doet en claimen bovendien dat Addis Abeba van hen is. De hoofdstad ligt namelijk in Oromo-gebied, maar is nu onder controle van de federale overheid. 

Een van hen is oppositieleider en mediamagnaat Jawar Mohammed, een van de belangrijkste critici van Ahmed. "Ze hebben niet alleen Hachalu vermoord, maar ook het hart van de Oromo geraakt", schreef hij dinsdag na de moord op Facebook. Diezelfde dag werd Mohammed samen met 34 anderen opgepakt na een conflict tussen zijn bodyguards en de politie. 

Later vandaag wordt protestzanger Hundessa begraven. De vrees is dat het dan opnieuw komt tot geweld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore