Alweer vertraging?

Voorzitter Surinaams parlement Ronnie Brunswijk test positief op corona, presidentsverkiezing in het nauw

02 juli 2020 07:28 Aangepast: 02 juli 2020 07:51
Parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk aan het woord, met naast hem presidentskandidaat Chan Santokhi. Beeld © ANP

De kersverse Surinaamse parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk is besmet geraakt met het coronavirus, net als twee coalitieleiders. Alleen Chan Santokhi, de beoogd opvolger van president Desi Bouterse, lijkt de dans te zijn ontsprongen. Toch wordt gevreesd dat zijn benoeming alwéér vertraging oploopt.

Brunswijk is woensdagavond lokale tijd overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden verschillende Surinaamse media, waaronder de Suriname Herald. De andere politici die positief testten op Covid-19 zijn Gregory Rusland (NPS) en Paul Somohardjo (PL).

'Paniekerige sfeer'

Daarmee is in een klap de gehele coalitietop besmet geraakt. De krant spreekt van een 'paniekerige sfeer' die is ontstaan nu er een grote kans is dat nog meer politici het coronavirus hebben opgelopen. Brunswijk was gisteren met een gezelschap aanwezig bij een kranslegging ter ere van Keti Koti, de dag waarop jaarlijks de afschaffing van de slavernij wordt gevierd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste concurrent Desi Bouterse wint Surinaamse verkiezingen definitief

De politicus, oud-rebellenleider en ondernemer werd eerder deze week beëdigd tot voorzitter van het parlement. Daar ging een historisch lange verkiezingsstrijd aan vooraf. Want hoewel de officieuze uitslag - en daarmee de nederlaag van Bouterse - al snel bekend was, werd de officiële uitslag telkens weer uitgesteld door gerommel bij drie stembureaus.

Het leek er al langer op dat Bouterse de verkiezingen zou verliezen: 'Een frisse wind door het land'

Het beeld dat blijft hangen van de Surinaamse verkiezingen van 2020: een sporthal vol met stembiljetten die bewaakt moest worden door waarnemers.

Alweer vertraging

Kans is dat nu ook de presidentsverkiezing, die stond gepland voor vrijdag, weer vertraging zal oplopen, zegt correspondent Sandra Korstjens. "Het parlement was net afgelopen maandag beëdigd. Vandaag zou eigenlijk de vergadering plaatsvinden om de definitieve datum van de presidentsverkiezing te bepalen. Maar ik kan me voorstellen dat deze besmettingen nog wel gevolgen kunnen hebben voor de timing van de presidentsverkiezing."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore