Referendum hervormingen

Poetin krijgt zijn zin en kan aanblijven tot 2036

02 juli 2020 05:54
Poetin woonde vorige week een grote militaire parade bij. Beeld © Getty Images

In Rusland heeft een grote meerderheid gestemd voor hervormingen die ervoor kunnen zorgen dat president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht kan blijven. Dat blijkt na het tellen van de stemmen van het nationaal referendum.

Russen konden tot gisteravond stemmen over de grondwetswijziging. De kiescommissie meldt dat 98 procent van de stemmen gesteld zijn. 78 procent van de Russen bleken voor de hervormingen te zijn, 21 procent stemde tegen. De opkomst voor het referendum was 65 procent. 

President tot 2036

De 67-jarige Poetin heeft al twee decennia de macht in Rusland, maar wil langer aanblijven als zijn ambtstermijn in 2024 afloopt. Daarvoor moest hij de grondwet veranderen, waardoor hij nog twee termijnen van zes jaar de touwtjes in handen kan houden. Dat kan hij nu doen.  

Als Poetin daadwerkelijk aan het roer wil blijven, dan zal hij in 2036 nog president zijn op 83-jarige leeftijd. Hij zou dan het langst zittende Russische staatshoofd zijn sinds tsaar Peter de Grote.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poetin krijgt voor altijd de macht in Rusland: dit moet je weten

De hervormingen waren al goedgekeurd door het parlement en het Constitutionele Hof van Rusland. Met een referendum wilde Poetin laten zien dat hij ook de steun van het volk geniet. De stemming ging over verschillende onderwerpen, zoals bescherming van pensioenen en een verbod op het homohuwelijk.  

Niet legitiem en illegaal

"Dat is expres gedaan, zodat zoveel mogelijk mensen op komen dagen en 'ja' zullen stemmen", zei Rusland-correspondent Eva Hartog daar eerder over. De belangrijkste 'ja' moest uiteindelijk gaan naar het aanblijven van Poetin.

Poetin kreeg gisteravond kritiek te verduren van zijn politieke tegenstanders. Oppositieleider Alexei Navalny noemde het referendum niet legitiem en illegaal. "We zullen dit resultaat nooit erkennen." Ella Pamfilova, hoofd van de kiescommissie, beweerde daarentegen dat de stemming eerlijk en transparant verlopen was. 

Dag voor referendum: Poetin pakt uit met militaire parade

President Poetin liet vorige week een militaire parade aan het referendum voorafgaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore