Bij Iraanse grens

Vrees voor tientallen doden na drama met migrantenboot in Oost-Turkije

01 juli 2020 18:18
Turkse reddingswerkers zoeken naar lichamen. Beeld © Anadolu / ANP

Een boot van mensensmokkelaars die zaterdag zonk in het oosten van Turkije, had vermoedelijk zestig mensen aan boord. Dat zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken. Het drama vond plaats op het Vanmeer, dat volledig in Turkije ligt.

Het meer van zo’n 80 kilometer breed ligt in het oosten van Turkije bij de stad Van. Dat ligt niet ver van de Iraanse grens. Regelmatig trekken vluchtelingen vanuit Iran naar Turkije, in de hoop daarna West-Europa te bereiken.

Door het meer over te steken, proberen vluchtelingen de vele politiecontroles in het gebied te ontwijken. De oversteek is dus niet bedoeld om een landsgrens te passeren, maar om uit handen te blijven van de Turkse autoriteiten.

Overbelast

Mensensmokkelaars lieten volgens getuigen zo'n zestig vluchtelingen aan boord, waarna die vertrok met stormachtig weer. Het schip zou slechts plek bieden aan zo’n twintig mensen en was daardoor overbelast. Nadat de boot 8 kilometer had gevaren, ging het mis en zonk het vaartuig.

Hoeveel vluchtelingen bij het drama zijn omgekomen, is onduidelijk. Tot nu toe zijn zes lichamen geborgen. Naar de anderen wordt door reddingswerkers nog gezocht. Ook de gezonken boot is nog niet gevonden.

Elf mensen zitten voorlopig vast op verdenking van betrokkenheid bij de mensensmokkel.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het misgaat op het Vanmeer. In december vorig jaar zonk ook al een boot met vluchtelingen. Toen kwamen zeven mensen om het leven, en konden 64 migranten worden gered. Zij kwamen met name uit Afghanistan, Pakistan en Bangladesh.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vluchtelingen ingezet in genadeloos machtsspel: 'Turkije staat in zijn recht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore