Nieuwe veiligheidswet

Eerste arrestaties in Hongkong een feit: betogers opgepakt met nieuwe wet

01 juli 2020 14:25 Aangepast: 01 juli 2020 14:36
De politie van Hongkong houdt een demonstrant aan tijdens een betoging op 1 juli. Beeld © EPA

Het was voor het eerst verboden om op 1 juli te demonstreren, maar inwoners in Hongkong lieten zich niet tegenhouden. Ze zijn toch met duizenden de straat opgegaan om te betogen. De politie heeft inmiddels meer dan 180 mensen opgepakt.

Zeker zeven van hen zullen worden vervolgd vanwege het overtreden van de nieuwe veiligheidswet. De omstreden wet maakt het voor de Chinese autoriteiten mogelijk om mensen in Hongkong te arresteren en in China te berechten. Een vrouw werd gearresteerd omdat ze een bord bij zich had dat opriep tot onafhankelijkheid.  

Ook een man met een zwarte vlag werd opgepakt. Met witte letters schreef hij dezelfde boodschap: Hongkong independence.

Slimmigheidje?

De politie van Hongkong zette een foto van de vlag op Twitter. Wie goed kijkt, ziet dat er met een stift in hele kleine letters 'no to' voorgezet is. Alsof hij juist tegen onafhankelijkheid is. Of de kleine lettertjes vervolging voorkomen is niet duidelijk.

Het is vandaag 23 jaar geleden dat Hongkong door het Verenigd Koninkrijk weer werd teruggegeven aan China. 1 juli is daarom een feestdag, maar ook altijd een dag van massademonstraties.

Dit jaar was het voor het eerst verboden om te demonstreren. Ondanks het ingaan van de nieuwe veiligheidswet durfden duizenden betogers het toch aan. De politie zette daarop onder meer traangas in en een waterkanon om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Proost

Eerder op de dag werd er door de politieke leiding van Hongkong met champagneglazen in de hand een toast uitgebracht om te vieren dat dat Hongkong in 1997 weer bij China werd gevoegd.

Dat gebeurde wel onder voorwaarden. Hongkong mocht 50 jaar lang zijn eigen bestuur, wetten en democratie vormen. Het leidde tot het begrip 'één land, twee systemen'. Met de nieuwe veiligheidswet is er volgens de demonstranten een eind gekomen aan die autonomie van Hongkong.

De hoogste politieke leider Carrie Lam (r) brengt een toast uit om te vieren dat 23 jaar geleden Hongkong weer bij China werd gevoegd. De hoogste politieke leider Carrie Lam (r) brengt een toast uit om te vieren dat 23 jaar geleden Hongkong weer bij China werd gevoegd.

In de veiligheidswet staat onder meer dat streven naar onafhankelijkheid verboden is. Tegenstanders kunnen worden opgepakt en berecht, ook in China. Vorig jaar moest de hoogste politieke leider een omstreden uitleveringswet intrekken. In feite heeft Peking nu alsnog bereikt wat eerder niet lukte.

In Artikel 38 van de nieuwe wet staat dat ook mensen van buiten Hongkong gearresteerd kunnen worden. Wie in het buitenland voor onafhankelijkheid pleit, zou bij een bezoek aan Hongkong opgepakt kunnen worden. Canada heeft zijn reisadvies aan Hongkong inmiddels aangescherpt.

Wereldwijde kritiek

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Mike Pompeo, zei dat China "50 jaar vrijheid had beloofd aan Hongkong, maar uiteindelijk maar 23 jaar heeft gegeven."

Zijn Nederlandse collega Stef Blok was zuiniger met zijn woorden. Hij zegt dat Nederland de zorgen deelt over de veiligheidswet in Hongkong.

Groot-Brittannië zegt dat de invoering van de nieuwe Chinese veiligheidswet strijdig is met de afspraken die zijn gemaakt over Hongkong. "Het is een duidelijke schending van de autonomie van Hongkong en een direct gevaar voor de vrijheden van haar inwoners", zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Ook in andere delen van de wereld klinkt kritiek, maar China vindt dat het om een interne zaak gaat, waar andere landen niets over te zeggen hebben. Volgens Carrie Lam, de hoogste politieke leider, kan door de nieuwe wet de stabiliteit weer terugkeren in Hongkong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joshua (23) streed jaren tegen Chinese invloed in Hongkong, nu geeft hij het op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore