In jaren 70 en 80

Eindelijk bekentenis van Golden State Killer: pleegde 13 moorden

30 juni 2020 04:56
Joseph James DeAngelo kwam in een rolstoel aan bij de rechtbank. Beeld © Zuma Press

De 'Golden State Killer' wordt hij genoemd: Joseph James DeAngelo. De ex-agent terroriseerde in de jaren 70 en 80 Californië met een reeks inbraken, verkrachtingen en moorden. Hij heeft nu eindelijk toegegeven dat hij schuldig is.

Na bijna 40 jaar werd de 'Golden State Killer' in 2018 opgepakt. Dankzij DNA-onderzoek kwam vast te staan dat hij achter de misdrijven zat. DeAngelo hield sinds zijn arrestatie de kaken stijf op elkaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opluchting bij slachtoffers Golden State Killer: 'Eindelijk achter tralies, waar hij thuishoort'

In de rechtbank heeft hij nu bekend, als onderdeel van een deal met het OM. DeAngelo heeft toegegeven dat hij 13 moorden pleegde en een reeks verkrachtingen. Een deel daarvan is inmiddels verjaard.

Hij ontloopt dankzij zijn bekentenis de doodstraf. Volgens persbureau AP zei hij in de rechtszaak meerdere keren 'schuldig' en 'dat heb ik gedaan'.

Andere persoonlijkheid

De 74-jarige DeAngelo was in de jaren 70 werkzaam voor twee politiekorpsen in Californië. Hij woonde nog altijd in Sacramento County, in het gebied waar in de jaren 70 en 80 de moorden en verkrachtingen gepleegd werden.

DeAngelo verwijst voor zijn daden naar een persoonlijkheid 'die in hem gekropen zou zijn', die 'Jerry' liet hem de moorden en verkrachtingen plegen. "Hij liet mij dat doen. Ik had niet genoeg kracht om tegen hem te vechten", zei DeAngelo.

Ex-politieagent is 'Golden State Killer'

Jane (72) overleefde in de jaren 70 een aanval van de seriemoordenaar. "Toen ik begon te gillen, zei hij: 'Hou je mond of ik maak je af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore