Na wekenlange protesten

New Yorkse burgemeester wil voor 1 miljard dollar snijden in politie

30 juni 2020 02:02
Demonstranten in de buurt van het stadhuis. Beeld © Anadolu Agency

Burgemeester Bill de Blasio van New York wil een flinke bezuiniging doorvoeren bij de politie in zijn stad. Er zou 1 miljard dollar van het budget van de politie af moeten, dat is een zesde van het totaal.

De burgemeester spreekt van noodzakelijke bezuinigingen. De politie in New York (de NYPD) heeft een budget van zes miljard dollar per jaar. De bezuiniging is nog niet definitief, want de gemeenteraad heeft er ook nog iets over te zeggen.

Wekenlange protesten

Het plan van De Blasio komt er na weken van protest tegen de politie. Aanleiding is de dood van de zwarte arrestant George Floyd. Na zijn dood ontstond de roep om minder geld te geven aan de politie, 'defund the police'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overal borden met 'Defund the police', dit wordt ermee bedoeld

Volgens persbureau AP kamperen er al weken demonstranten voor de deur van het stadhuis die eisen dat er wordt ingegrepen bij de politie. Die roep klinkt ook op andere plekken in de Verenigde Staten.

Inzetten op andere plekken

De burgemeester legt geen direct verband met de protesten. Hij zegt het geld te willen inzetten voor sociale huurwoningen in de stad en voor jongerenwerk.

"De politie heeft goed gekeken waar ze kunnen bezuinigen, terwijl ze de stad wel veilig houden", zegt de burgemeester. "We moeten het geld inzetten op de plekken waar het hard nodig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'I can't breathe': hier komen de leuzen met een dodelijke voorgeschiedenis vandaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore