Goed in de gaten houden

'Onderzoekers waarschuwen voor potentieel gevaarlijk griepvirus bij varkens'

30 juni 2020 01:00 Aangepast: 30 juni 2020 01:02
Het virus is gevonden bij varkens (archieffoto). Beeld © ANP

Chinese wetenschappers hebben een nieuw griepvirus ontdekt, dat besmettelijk genoeg kan worden om een pandemie te veroorzaken. Het virus is ontdekt bij varkens, maar zou kunnen overspringen op mensen.

De BBC schrijft over de ontdekking van het virus. Het is volgens de onderzoekers nog niet gevaarlijk genoeg om van mens op mens over te springen, maar dat wel kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders door coronacrisis positiever over politiek en samenleving

Het virus, dat de naam G4 EA H1N1 heeft gekregen, lijkt op de Mexicaanse griep, maar heeft een aantal andere kenmerken. Het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt, is meegenomen in de jaarlijkse griepprik. Als het nodig is, zou dat met dit virus ook kunnen, zeggen de onderzoekers. 

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Virussen, zoals het coronavirus, muteren steeds. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

Een van de onderzoekers, Kin-Chow Chang, zegt tegen de BBC dat het nieuwe virus goed in de gaten gehouden moet worden. "Op dit moment is iedereen druk met het coronavirus, en terecht. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat er andere gevaarlijke virussen zijn."

G4 EA H1N1 vormt op dit moment nog geen groot gevaar. Er zijn signalen van infecties gevonden bij een aantal mensen in China die met varkens werken. De onderzoekers hebben over hun ontdekking geschreven in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore