Ga naar de inhoud
Sterilisatie en abortus

China dwingt Oeigoeren anticonceptie te gebruiken: 'Demografische genocide'

Beeld © EPA

De Chinese overheid zou drastische maatregelen nemen om de geboortecijfers in te perken bij de Oeigoerse bevolking en andere minderheden. Het is een onderdeel van een grootschalige campagne om de moslimbevolking te reduceren.

Gedwongen anticonceptie slikken, sterilisatie ondergaan of zelfs abortus plegen: de Chinese overheid zou de Oeigoerse vrouwen hiertoe dwingen. Dat blijkt uit onderzoek van het persbureau AP op basis van verschillende documenten en interviews met onder andere ex-gedetineerden van de Chinese heropvoedingskampen.

Dalende geboortecijfers

De islamitische Oeigoeren zijn al tijden slachtoffer van Chinese onderdrukking. Maar de maatregelen die worden getroffen om de geboortecijfers in te perken, blijken nog uitgebreider en systematischer dan eerder gedacht. Sommige experts spreken zelfs van een 'demografische genocide'. 

Gelekte
Lees ook:
Gelekte stukken geven inkijkje in Chinese 'heropvoedingskampen'

In de autonome regio Xinjiang, voornamelijk bewoond door een Oeigoerse moslimminderheid, daalden de geboortecijfers vorig jaar alleen al met 24 procent. Ter vergelijking: in de rest van het land was dit slechts 4 procent. Het gebruik van spiraaltjes en sterilisatie daalt daarentegen in het hele land, behalve in de regio Xinjiang. 

Oeigoeren: moslimminderheid in China

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in het westen van China. Ze worden door China gewantrouwd omdat sommigen een eigen staat willen. Veel Oeigoeren hebben zich aangesloten bij jihadistische groepen die in Syrië vechten.

China heeft naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren opgesloten in concentratiekampen. Velen van hen zijn alleen maar gevangen gezet omdat ze een hoofddoek dragen, hebben gebeden of contact hebben met het buitenland. Gevluchte Oeigoeren en mensenrechtenorganisaties vertellen dat de gevangenen worden gehersenspoeld en gemarteld.

Als de Oeigoeren zich niet aan de opgelegde maatregelen houden worden ze naar heropvoedingskampen gestuurd of wordt daarmee gedreigd. Eerder uitgelekte documenten van de Chinese overheid gaven al meer details over de kampen.

Gemarteld en verkracht

In de kampen zou onder andere sprake zijn van indoctrinatie. Uit de documenten blijkt dat de kampleiding instructies krijgt om 'de studenten echt te transformeren'. Naast deze heropvoeding zijn er ook berichten van dwangarbeid. Meerdere ex-gevangenen vertelden eerder dat ze zijn gemarteld en verkracht.

Het hebben van te veel kinderen is een belangrijke reden waarom mensen naar de kampen worden gestuurd, blijkt uit het onderzoek van AP. De politie valt huizen binnen, op zoek naar kinderen die zijn verstopt. Ook worden er hoge boetes opgelegd. 

Heropvoedingskampen in China: 'Ze proberen ons Chinees te maken'

03:06
Correspondent Olaf Koens sprak in Istanbul met een Oeigoerse vrouw die uit China is gevlucht, en uitlegt hoe de Chinese repressie werkt.
Schokkende
Lees ook:
Schokkende beelden gevangen Oeigoeren in China uitgelekt