Duizenden ziekenhuisopnames

'Plotselinge en gevaarlijke wending': meer besmettingen in Texas

29 juni 2020 10:10 Aangepast: 29 juni 2020 19:21
Een medewerker maakt een sportschool schoon in Dallas, Texas. Beeld © Eyevine

In de Amerikaanse staat Texas maakt men zich grote zorgen. Het aantal coronabesmettingen loopt er plotseling snel op. De afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 5.000 nieuwe besmettingen gemeld. Intussen vreest immunoloog Anthony Fauci dat zelfs een vaccin het land niet aan groepsimmuniteit kan helpen.

De afgelopen weken zijn de versoepelingen van de coronamaatregelen in verschillende Amerikaanse staten weer teruggedraaid. Dat is nodig omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen in bijvoorbeeld Florida en Texas razendsnel oploopt.

Ziekenhuizen overbelast

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, is er niet gerust op, schrijft de BBC. Het aantal dagelijkse besmettingen in zijn staat is in de afgelopen tijd opgelopen van gemiddeld 2.000 per dag naar ruim 5.000 per dag.

Gisteren vertelde Abbott dat momenteel ook elke dag 5.000 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen worden. De autoriteiten vrezen daarom dat ziekenhuizen in de staat de toestroom nieuwe patiënten straks niet aankunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse staten draaien versoepelingen coronamaatregelen weer terug

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence wil de staat steunen, vertelde hij gisteren. Er worden daarom coronatesten, hulpverleners en medische hulpmiddelen naar Texas gestuurd.

Verspreiding vertragen

Ook draagt Pence inwoners van de staat op een mondkapje te dragen 'op iedere plek waar dat wordt voorgeschreven'. Hij zegt dat het de 'verspreiding van het coronavirus zal vertragen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse barista krijgt 80.000 dollar 'fooi' na rel om mondkapje

De Verenigde Staten zijn het zwaarstgetroffen land ter wereld. 125.000 patiënten zijn er overleden aan de gevolgen van het coronavirus, zeker 2,5 miljoen Amerikanen raakten ermee besmet.

Infectiedeskundigen vermoeden dat het werkelijke aantal besmettingen in Amerika wel tien keer hoger kan liggen, omdat er nog altijd niet voldoende getest wordt.

Kroegen dicht

Abbott wijt de grote stijging van besmettingen aan bepaald gedrag van zijn inwoners, zoals cafébezoek. Bars zijn daarom per direct weer dichtgegaan.

Juist de zuidelijke staten die nu zo hard getroffen worden, waren de eerste die de strenge coronamaatregelen versoepelden. Horecazaken mocht weer vol, grote groepen van meer dan honderd man mochten bij elkaar komen, de controle op afstand houden verzwakte.

'Moeilijk alles nu terug te draaien'

Correspondent Erik Mouthaan stelde vorige week al dat het in de zuidelijke staten lastig wordt om alle coronabeperkingen opnieuw in te voeren. Het gaat in sommige gebieden zelfs over een gedeeltelijke lockdown. Dat is voor veel mensen daar moeilijk te verkroppen, stelt Mouthaan.

"Veel Republikeinse burgemeesters van die staten hebben net als president Trump herhaaldelijk gezegd dat het ergste van het virus achter de rug was." Nu moeten zij hun inwoners er weer van overtuigen dat het noodzakelijk is om afstand te houden en uitleggen waarom de kroegen toch weer dicht moeten.

Immunoloog Fauci, die de Amerikaanse regering adviseert, heeft intussen meer slecht nieuws voor de Verenigde Staten. Hij vreest dat in het land zelfs een vaccin niet voor groepsimmuniteit zal zorgen.

Anti-vaxxers

Uit een peiling van CNN blijkt namelijk dat een derde van alle Amerikanen niet gevaccineerd wil worden tegen het coronavirus. Daarnaast verwacht Fauci dat een toekomstig vaccin maar voor 70 tot 75 procent effectief zal zijn, vertelt hij.

Als niet álle Amerikanen zich laten vaccineren, betekent dat volgens Fauci dat er niet genoeg bescherming gecreëerd wordt. Dat groepsimmuniteit wordt bereikt, is volgens de expert een 'onwaarschijnlijk' scenario.

Coronapatiënten VS steeds jonger

Arts Angelique Campen ziet hoe er ook in deelstaat Californië opeens weer enorm veel meer coronagevallen binnenkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore