Ga naar de inhoud
Verstoten door familie

Zwarte agent betrokken bij zaak-Floyd wilde politie veranderen

Alexander Kueng, tweede van links

Alexander Kueng wilde bij de politie werken om racisme tegen te gaan, maar was op zijn derde werkdag betrokken bij de arrestatie van George Floyd. Nu hangt hem mogelijk een 40-jarige gevangenisstraf boven het hoofd.

Bij de dood van George Floyd was ook een andere zwarte man aanwezig, de 26-jarige Alexander Kueng. Hij was een 'groentje' bij de politie en kon niet vermoeden dat deze fatale aanhouding de wereld zou doen opschudden en zijn familie zich tegen hem zou keren.

Gemixt gezin

Alexander Kueng is kind van een witte moeder en een Nigeriaanse vader. Hij groeide op in Minneapolis met zijn moeder en vier geadopteerde broertjes en zusjes, allemaal met een Afro-Amerikaanse achtergrond.

Oud-klasgenoten beschrijven Alexander als een jongen die goed kon voetballen en vaak opkwam voor kinderen die gepest werden. Hij ging aan de technische universiteit studeren en had een bijbaan als beveiliger bij winkelketen Macy's, waar hij winkeldieven moest vangen.

Agent
Lees ook:
Agent die betrokken was bij dood George Floyd op borgtocht vrij

Gespannen voet

Rond die tijd besloot hij dat hij bij de politie wilde werken, omdat hij iets wilde veranderen aan het 'kapotte systeem', schrijft The New York Times. "Dat moet van binnen uit worden gedaan", zei hij tegen zijn moeder Joni Kueng. "Hij wilde de kloof in de gemeenschap dichten." Ze was bezorgd en vreesde voor de veiligheid van haar zoon, omdat de politie en bewoners van Minneapolis al op gespannen voet met elkaar stonden.

Volgens Alexander had demonstreren weinig zin en moest hij zelf voor verandering zorgen. Die motivatie werd versterkt nadat een van zijn zusjes hardhandig door de politie werd aangehouden.

Verschil van mening

Zijn beslissing om agent te worden moest hij tegenover vrienden vaak verdedigen. Een goede vriend, Darrow Jones, is betrokken bij de Black Lives Matter beweging. Hij vindt dat het hele politiesysteem op de schop zou moeten. "Opnieuw opbouwen, in plaats van hervormen", zegt hij. Daarover verschilden de twee vrienden van mening.

Toch ging Alexander begin 2019 in opleiding bij de politie. Een van zijn trainers was de doorgewinterde agent Derek Chauvin. Eind mei dit jaar behoorde Alexander officieel bij de politie en was hij een van de 80 zwarte agenten bij een corps van 900 mensen.

'Vriendelijke
Lees ook:
'Vriendelijke reus' George Floyd, een profiel van de man die de wereld in beweging bracht

Geen hartslag

25 mei is de derde werkdag van Alexander als hij samen met collega Thomas Lane opgeroepen wordt om naar een winkel in Minneapolis te rijden. Een zwarte man zou met een nep briefje van 20 dollar sigaretten hebben afgerekend. Daar treffen ze George Floyd bij zijn auto aan. Niet veel later arriveert zijn trainer Derek Chauvin samen met een andere collega.

Op de wereldwijd gedeelde video is te zien hoe Chauvin ruim 8 minuten lang met zijn knie op de nek van Floyd zit, terwijl die naar adem hapt.

Alexander Kueng zou volgens de aanklagers op dat moment de rug van Floyd naar beneden drukken. Nadat Floyd stopte met ademen zou Alexander zijn hartslag hebben gecontroleerd. Die was niet te voelen.

Kueng wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op George Floyd. Hij en de andere drie betrokken agenten kunnen een gevangenisstraf van maximaal 40 jaar krijgen. Volgens zijn advocaat zou Alexander tijdens de aanhouding tegen zijn collega's hebben gezegd: "Dat moet je niet doen."

Grote schok voor familie

De betrokkenheid en arrestatie van Alexander kwam als een grote schok voor zijn vrienden en familie. "We zijn een gemixte familie, om dan in zo'n racistisch incident betrokken te raken is onvoorstelbaar", zegt zijn moeder.

De twee zusjes van Alexander, die allebei actief zijn in de Black Lives Matter-beweging, willen niks meer met hem te maken hebben. Ze hebben opgeroepen alle vier de agenten aan te houden. Hun broer had volgens hen in moeten grijpen. Een van de twee zussen is zelfs van plan om haar achternaam te veranderen, omdat ze niet met zijn acties geassocieerd wilt worden. "Het maakt niet uit of het zijn derde werkdag was, hij wist wat goed of fout was."

Alexander is nu op borgtocht vrij. Morgen moet hij met zijn medeverdachten weer in de rechtbank verschijnen.