Ga naar de inhoud
Rusland boos

Ambassades in Rusland steunen lhbt'ers met regenboogvlag

De vlag bij de Britse ambassade. Beeld © Sergei Fadeichev/TASS

De ambassades van de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland in de Russische hoofdstad Moskou hebben de regenboogvlag uitgehangen. Ze doen dat als steun aan homo's, lesbiennes en transseksuelen.

Het Kremlin is niet blij met de actie. De Russen hadden eerder al kritiek op het hijsen van de regenboogvlag bij de Amerikaanse ambassade. Ze zeggen te hopen dat de ministeries van Buitenlandse Zaken van de betrokken landen ingrijpen.

Nederland
Lees ook:
Nederland telt naar schatting vijftien 'homogenezers'

De Amerikaanse ambassadeur zegt in een videoboodschap met Russische ondertitels dat het hier om universele mensenrechten gaat. Hij sprak zich uit tegen haat, veroordelen en vervolging. 

In Rusland is zogenoemde 'homopropaganda' verboden. Ook het tonen van liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht is niet toegestaan. Volgens mensenrechtenorganisaties blijven homohaat, geweld en discriminatie in Rusland onbestraft.

50 jaar strijd voor homorechten

Met hun actie vroegen de diplomaten ook aandacht voor de Pride-beweging in de VS. Het is 50 jaar geleden dat de strijd voor homorechten begon. De ambassade van Groot-Brittannië deelde een tweet met in het Russisch de tekst: "Iedereen moet vrij kunnen leven – zonder discriminatie en vervolging."