Stijging besmettingen

Amerikaanse staten draaien versoepelingen coronamaatregelen weer terug

26 juni 2020 23:16
In Texas gaan de bars weer op slot Beeld © AFP

Er zijn grote zorgen in Amerika over de grote stijging van het aantal coronabesmettingen. In sommige staten komen er steeds meer patiënten bij. De staten Florida en Texas nemen daarom maatregelen: versoepelingen worden teruggedraaid en er komt weer een gedeeltelijke lockdown.

Alleen al in Texas werden in de afgelopen drie dagen 17.000 nieuwe patiënten geregistreerd. En dat aantal ligt vermoedelijk nog hoger omdat niet iedereen zich gaat testen. Volgens correspondent Erik Mouthaan zijn zuidelijke staten zoals Texas, Arizona en Florida daarmee het nieuwe epicentrum van de coronacrisis in het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordaantal dagelijkse besmettingen coronavirus VS

Volgens de gouverneur van Texas is er op dit moment sprake van een 'gigantische uitbraak'. Hij wijt de grote stijging aan bepaald gedrag van zijn inwoners, zoals het bezoek aan een kroeg. Die gaan daarom per direct weer dicht. 

Alcoholverbod

In Florida wordt zelfs een alcoholverbod van kracht. Daar raakten op een dag meer dan 150 mensen besmet die naar dezelfde bar op een campus gingen. Onder de kroegbezoekers waren 16 vriendinnen die het einde van de maatregelen wilden vieren, maar vervolgens besmet raakten

Coronapatiënten VS steeds jonger

Arts Angelique Campen ziet hoe er ook in deelstaat Californië opeens weer enorm veel meer coronagevallen binnenkomen.

Juist de zuidelijke staten die nu zo hard getroffen worden, waren de eersten die de strenge coronamaatregelen versoepelden. Horecazaken mocht weer vol, grote groepen van meer dan honderd man mochten bij elkaar komen en de controle op afstand houden verzwakte. 

Terwijl in New York, het eerste epicentrum, de draad nu pas weer wordt opgepakt, moeten de zuidelijke staten weer gedeeltelijk op slot. Volgens de gouverneur van Texas zijn sommige versoepelingen misschien 'achteraf wel te vroeg' gekomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vriendinnen VS vieren einde quarantaine en raken dan allemaal besmet met corona

'Moeilijk alles nu terug te draaien'

Correspondent Erik Mouthaan stelt dat het in de zuidelijke staten lastig wordt om alle coronabeperkingen opnieuw in te voeren. Het gaat in sommige gebieden zelfs over een gedeeltelijke lockdown. Dat is voor veel mensen daar moeilijk te verkroppen, zo stelt Mouthaan.

"Veel Republikeinse burgemeesters van die staten hebben net als president Trump meermaals gezegd dat het ergste van het virus achter de rug was." Nu moeten zij hun inwoners er weer van overtuigen dat het noodzakelijk is om afstand te houden en uitleggen waarom de kroegen toch weer dicht moeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse overheid stuurt coronanoodhulp naar ruim 1 miljoen overledenen

Volgens vice-president Mike Pence kwamen de versoepelingen niet te vroeg en boekt Amerika ondanks de recordstijging in besmettingen zelfs vooruitgang in de bestrijding van het virus. Hij wijt de toename van het aantal besmettingen aan het feit dat er in Amerika ook steeds meer wordt getest op het virus: zo'n 600.000 tests per dag. 

Meer zieken

Maar artsen maken zich zorgen. Er wordt meer getest, maar naar verhouding worden er ook meer zieken aangetroffen, zegt Mouthaan. Volgens Pence is het daarom ook noodzakelijk dat mensen zich houden aan de regels die door de lokale autoriteiten worden opgesteld. En die regels gaan in Amerika de komende tijd flink per staat verschillen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore